Store deler av mitt liv leves på den delen av den virkelige verden som foregår på internett. Det kommer kanskje som en overraskelse for mange, men det som skjer på internett skjer på ekte. Om du sier noe kvinnefiendtlig eller injurierende i et kommentarfelt, så kan folk sitere deg på det, som om du hadde sagt det for eksempel på torget.

Internett er egentlig bare en samling måter mennesker kommunisere. Vi står der, som digitale representasjoner av selvet, og føler likevel at det er et slags unntak siden det ikke er fysisk. Men det er det ikke.

Og vi er mennesker der på godt og vondt. Ingen steder er det så tydelig at internett består av vanlige folk som når den rå og nakne menneskelige svakhet utnyttes. Jeg snakker selvfølgelig om bondefangerne, sjarlatanene, svindlerne og nigerianske prinsene som krysser vår sti ved enhver korsvei. De er et kart over de mindre hyggelig delene av tingenes tilstand:

Grådighet

Vi er grådige og late. Ingen sirene har så lokkende en sang som klingende lett-tjent mynt. Du har vunnet eurolotteriet og din filleonkel (på farssida, ved inngifte, uekte) har nettopp dødd og overlatt en betydelig sum til deg. Alt du trenger gjøre er å overføre noen små penger til avdødes advokat. Vi ønsker å tro på det, fordi det kunne jo være sant. Tilbudet sendes til hundretusener av e-postadresser.

Alt som trengs er at noen meget få er grådige nok til at avsender skal få en god timelønn av det.

Kåtskap og skam

For et par dager siden fikk jeg en mail fra en «mann»; som hevdet å ha tatt kontroll over datamaskinen og filmet meg mens jeg nøt en erotisk filmsnutt på internett, og at dersom jeg ikke betalte en latterlig sum penger ville filmen spres til venner og bekjente. Sammen med hva slags erotisk film dette var. Denne svindelmailen har som bakgrunn en dyp erkjennelse:

En meget stor andel av mailens hundretusener av mottakere har antakelig en preferanse i erotiske filmer de absolutt ikke vil at svigermor skal vite om, og har en laptop med et innebygd kamera. Det er rett og slett statistisk sannsynlig at du tror det kan ha skjedd.

Latskap,hastverk og vaner

Hvor ofte popper det opp et vindu som du bare klikker «ok» eller «ja» eller «avvis» på? Leser du i det hele tatt teksten på de vinduene lenger? Hvor mange ganger sender folk deg linker i meldinger som du bare klikker på uten å finlese adressen? Årevis med PC-er har lært oss opp til å ikke ta så nøye på advarsler, aldri lese dokumenter, og klikke på alle mulige slags lenker.

Observert i felten: En pop-up melding som hadde to knapper «ok» og «ja». For å ikke akseptere måtte du altså heller lukke vinduet ved å trykke på det lille krysset øverst.

Det samme gjelder mailer som ser ut som de kommer fra banken eller forsikringsselskapet eller eBay. De ber deg klikke inn på en side som er til forveksling lik den ekte sida og å legge igjen brukernavn og passord for å «sikre kontoen din» eller lignende. Vi er så vant til mailer fra sånne tjenester at vi ikke sjekker om de faktisk kommer derfra. Oftest klarer vi avsløre dem. Noe på sida ser kanskje litt merkelig ut ...

Men jeg innrømmer det har vært nære på et par ganger.

Ensomhet

Facebook er full av folk som vil bli venner med deg. De er søte jenter med lite klær på. Eller staute amerikanske soldater i Afghanistan. Og hvem faller for noe sånt?

Vel, bankene fortviler over hvor mange de er. Det er bankene som legger merke til pengestrømmene kjærlighetssyke nordmenn sender ut av landet for å hjelpe sin utkårede med penger til en syk mor, eller utstyr til krigen eller flybillett til å besøke.

Og voksne folk har tross alt lov å gjøre som de vil med pengene sine, selv om det er åpenbart at de blir svindlet. De elskovssyke nordmennene nekter ofte å høre på bankenes advarsler også: Søkenen mot kjærligheten og den medførende ukritiske gavmildheten er sterke naturkrefter. Realiteten er vondere å tro på: Det sitter folk på callsenter i Russland som har som jobb å late som de er kjæresten din.

LES OGSÅ:
Tove ble lurt for 380.000 kroner i dating-svindel: – Jeg ble veldig forelsket

Tidens tann

Dessverre kommer vi oss ikke unna tiden heller. En del av dem som disse svindlerne retter seg mot er de eldre. Både fordi de kan være mindre erfarne med at du ikke skal tro alt du ser på internett, men også den helt vanlige følgen av at årene har gått: At ofrene har litt dårligere syn så kan forveksle nettsider lettere, eller at det har begynt gå litt tregere eller mer i surr i hodet enn det pleide ...

IT-sikkerhet med passord og brannmurer og andre finurlige løsninger er et eget fagfelt.

Det handler om teknologi og det handler om maskiner. Men all teknologien i verden hjelper ikke når Arve (80) har begynt sende penger til forretningen til kjæresten sin i Nigeria. Fordi han elsker henne, og hun eier en gullgruve, og hun har ikke klær på bildene sine.

Teknologien er sterk, men kjødet er svakt.

LES OGSÅ: Kom inn på Norges vanskeligste studium