Marcus Pedersen hadde headet ballen i mål, og feiret så heftig at han fikk gult kort. Men noen få minutter i andre omgang var alt Mjøndalen behøvde i fjor for å snu kampen, og slå storebror ut av cupen.

– Det skal ikke skje. Vi skal ikke tape mot Mjøndalen, sa Marcus Pedersen.

«Å tape i 3050 er smertefullt alle dager,» skrev Dagbladet.

Lille Mjøndalen har klart det igjen, å komme tilbake til Eliteserien, etter en imponerende sesong. Det er bare å gratulere alle som er glade i fotball, uansett om du er brun eller blå. Vi får nå tilbake noe av det beste - og verste - som finnes: Lokaloppgjør. Hatoppgjør. Storebror mot lillebror, favoritt mot underdog, by mot land, investor mot investor, nabo mot nabo. Nå behøver vi ikke å vente på sjeldne cup-oppgjør. Det er duket for faste nervepirrende dueller i Drammen og i Mjøndalen.

Godset-supportere føler de har alt å tape, MIF-supportere alt å vinne.

Jada, det er riktig: Godset har ikke sikret plassen ennå. Men ta det med ro, det gjør de. Og jeg tror de fleste MIF-supportere også håper de klarer det. Sånn at vi alle kan vi se fram til kampene ingen supporter eller spiller ønsker å tape, og som supportere gru-gleder seg mest til. Ingenting er bedre for interessen og engasjementet enn lokalderby. To klubber på topp, i Nye Drammen. Det er bare å glede seg til neste sesong allerede.

Mot slutten av 90-tallet var Barcelonas Luís Figo en av verdens beste spillere. Men sjokkerte fansen da han gikk til erkerivalen Real Madrid. Barcelonafansen svarte med å kaste et grisehode på banen da de møttes igjen.

MIF hadde ikke Luis Figo, men de hadde Per Ivar Fornes. Da Fornes plutselig forlot Nedre Eiker stadion til fordel for Strømsgodset og Gamle gress, var ikke fansen nådig. Fornes mottok drapstrusler via telefon - og per brev.

Lokalderby er noe helt spesielt. Bare spør Odd Johnsen. David slo Goliat da Godset slo Rosenborg i cupfinalen, men det er ikke det Oddemann husker best fra 1991, selv om han avgjorde finalen med to mål.

Hans beste minne er å slå Mjøndalen 2–0 i semin:

- Jeg er drammenser. Vi var i bunnen av vår tabell, de lå høyt på sin. Det var vill rivalisering. Spillerne kjente hverandre godt. Det var fullt på stadion halvannen time før start. En sprø stemning. Folk var helnervøse, mest i Godset, har Oddemann fortalt.

Billettene ble revet bort og politiet begrenset kapasiteten på Gamle Gress til 14.500 tilskuere. Det er mulig det kunne vært solgt dobbelt så mange billetter den dagen. Nå er det duket for nye, knallharde oppgjør i serien.

Det gleder Strømsgodsets markedssjef Rune Marthinsen seg til, mannen som med låta “Erkerivalen” har satt ord på respekten og frykten i rivaliseringa med de brune:

Når dem vinner har'em alltid flaks.
De har alltid litt solskinn i ryggen.
Selv om hele dalen ligger i skyggen.
Og dommer'n holder med dem.
Linjemann er blind.
De spiller alltid i medvind.
De æ'kke rart at det er vanskelig.
Å slå dem.