DRAMMEN: Ordfører Monica Myrvold Berg oppfordrer derfor drammensere til å melde fra om de har boliger til leie.

Ordføreren er takknemlig for det enorme engasjementet drammenserne har vist de siste ukene.

– Jeg er så glad for den utrolige hjertevarmen så mange mennesker viser. Vi stiller opp for hverandre og er gode mennesker – det er jeg så glad for, sier Myrvold Berg i en pressemelding fra kommunen.

Veldig mange ønsker å bidra både for familiene som har mistet hjemmene sine etter brannen på Fjell og de som er rammet av krigen i Ukraina. Folk har bidratt med klær, utstyr, mat og mange har stilt opp som frivillige.

LES OGSÅ: Ingen får flytte tilbake på seks måneder: – Må bygge nytt tak

Fortsatt stort behov

Kommunen forteller at mange har meldt inn at de har boliger til leie, men det er fortsatt et stort behov for boliger, både til flyktningene fra Ukraina og ofrene etter brannen på Fjell. Det trengs flere hundre boliger i løpet av ganske kort tid for å kunne huse de som trenger et sted å bo. Myrvold Berg oppfordrer derfor de som har utleieboliger tilgjengelig til å melde inn til kommunen.

– Det er viktig at vi bidrar til at både flyktningene fra Ukraina og de rammede på Fjell blir tatt hånd om, sier hun, men påpeker:

– Mange melder om at de har ledige rom hjemme. Det er veldig hyggelig og raust, men det vi er på jakt etter er selvstendige husholdninger som er godkjente utleieboliger, sier Myrvold Berg.

Drammen Eiendom jobber nå for å kartlegge boligene som meldes inn til flyktninger, og har opprettet et system der du kan oppgi om du har en bolig til disposisjon. Det samme gjelder hvis du har bolig til leie for brannofrene på Fjell.

LES OGSÅ: Slik foregår beboerbefaringene

Stille opp

I Drammen kommune jobbes det nå for å tilrettelegge tjenestene på en best mulig måte, slik at menneskene som har flyktet fra landet sitt, skal få et verdig liv i Drammen. Det skal tilrettelegges for skolegang, helsetjenester, barnehageplasser og voksenopplæring for flere hundre mennesker fra Ukraina.

– Det handler om hvordan vi på en best mulig måte kan stille opp for mennesker i en sårbar situasjon, sier Myrvold Berg.

Ordføreren mener det er viktig at både kommunen og næringslivet gjør det som er mulig for at de som kommer fra Ukraina og blir bosatt i kommunen, også blir inkludert i arbeidslivet.

– Vi trenger arbeidskraft innenfor en rekke næringer og tjenester i Drammen kommune. Vi må benytte oss av all arbeidskraften og kunnskapen vi har. På den måten bidrar vi til at flyktningen får et godt og fullverdig liv, og de blir gode samfunnsborgere, sier ordføreren.

LES OGSÅ: Henter flyktninger fra Ukraina – nå er Olesia (35) framme etter over en uke på reisefot

Frivilligheten

Mange ønsker fortsatt å gi og bidra både til flyktningene og de rammede på Fjell. Blant annet Blå Kors har måtte sette en stopper for innsamlingen inntil videre, da pågangen var så stor at de verken hadde plass eller kapasitet til å håndtere det.

Frivilligheten i Drammen har samlet seg og jobber nå sammen for å strukturere arbeidet, slik at ikke alle gjør det samme. Det vil bli oppdateringer på kommunens nettside etter hvert når de frivillige organisasjonene har kartlagt behovene og strukturert hva de ulike skal gjøre.

LES OGSÅ: Slik tar de grep for å hjelpe ukrainere: – Vi snakker med folk som gråter