«Ungdom selger covid-smitte på Snapchat.» Hva mener Nakstad? Spør folk. Igjen.

Nakstad svarer at det kan være straffbart. Joda, det kan sikkert det. Skal vi la det bli med det? Kritisere ungdommene og poengtere at de nok en gang gjør noe straffbart?

Hva skal man si? Trist? Absolutt. Men ikke uventet at ungdommene nå er frustrert, demotivert og lei av de strenge tiltakene de har levd med i lang tid. Og dette er i Grenland, som knapt nok har hatt tiltak det siste året.

Drammensskolen er den skolen som har vært hardest rammet dette året. Drammen har norgesrekord i rødt nivå og stengte skoler. Eller det vil si, Drammen er på en god nummer to. Norgesrekorden er det Galterud skole som har.

Det er mange som har meninger om smitten på Fjell og Galterud skoler. Det har vært innført ukentlig testing av elevene på Galterud siden påske. Én positiv test har blitt avdekket. Av cirka 1.600 tester som er tatt.

Skolen ble stengt når det var noen i en mindre gruppe som testet positivt før helgen i uke 18. Hvorfor ble ikke nærkontakter og kohorter bedt om å teste seg i helgen slik at de var klare til skolen på mandag? Skolen var allerede innlemmet i et testregime og kunne med enkelthet i tillegg testet alle mandag morgen slik at skolen kunne holdt åpent for undervisning.

Smittevernoverlegen mente da at testen ikke lenger var sikker nok. Er de få prosentene usikkerhet i forhold til ordinær pcr-test nok til at det er forholdsmessig å stenge skolen? Så vidt vi vet ble det kun avdekket én elev som var smittet etter nedstengingen. Om denne hadde gitt utslag på hurtigtest vet vi ikke. Om denne allerede var i karantene vet vi ikke. Er det et godt grunnlag for å stenge ned en hel skole «for å få kontroll»? Det er ubegripelig at slike inngripende tiltak blir iverksatt.

Pr. 18. mai er det ingen smittede som berører skolen melder Drammen kommune, dette er tester som har blitt tatt i løpet av langhelgen. Samtlige på skolen ble på morgenen 18. mai testet med hurtigtester. Ingen positive. Vi har vel nå bevist at det ikke er ukontrollert smitte på Galterud skole, og forventer at skolen har hatt sin siste dag på rødt nivå og at elevene ikke skal oppleve stengt skole igjen.

LES OGSÅ:

Kommuneoverlegen er bekymret over at smittetallene ikke går mer ned, og stiller spørsmål om vi må akseptere smittenivået slik det er i dag. Vi mener at de har større saker å bekymre seg over. Ungdommen vår. Fremtiden vår. Vi har eksempler på titalls elever som sitter motløse og resignerte i senga og skriver heldagsoppgaver. Alene. Gruer seg til neste uke når det er prøve - muntlig og heldagsprøver med avgjørende karakterer. De fikk ikke nok undervisning denne uka heller, skolen ble stengt. Drammensungdommen vår har søkt videregående skole og konkurrerer med elever fra andre kommuner som har hatt dobbelt så mange dager på skolen i 10. klasse. Dette er ikke FairPlay!

Noen er i ti dagers karantene for femte gang dette året. Det er femti dager med «husarrest», det! For en pliktoppfyllende skoleelev som var på feil sted til feil tid og ble rammet av ventekarantene og karantene. Ikke får de trene med laget, ikke være med venner. Ikke være på skolen hvor det er noen som ser de og følger opp at de har det bra. Nabokjerringer kjefter om de er for mange på banen eller spiller høy musikk ute. Avisene og lokale facebookgrupper ynder å fortelle om hvor håpløse, uansvarlige og småkriminelle ungdommene er. De står for tett, de er for mange, de snakker stygt, de bruker ikke munnbind, og tenke seg til: noen har sett at de klemmer hverandre!

Det er signaler på at mange voksne folk trenger å trekke fra gardinene, få sol i luggen, logge seg av Facebook og komme seg ut og prate med folk. Høre på liv og latter fra unger som er ute. Finne tilbake gleden og positiviteten.

Nå er vaksineringen kommet så langt at den beskytter snart alle med underliggende sykdommer (18+) og alle over 65. Faktisk er over 50 prosent av kommunens innbyggere over 18 år vaksinert i følge kommunens egen statistikk. Sykehuset er på grønn beredskap for første gang siden mars 2020. Og her sitter vi fremdeles i bakevja og har følelsen av å være i motstandsbevegelsen fordi vi deltok på flaggheisingen på skolen klokken 08:00 på 17. mai.

Nå bør spillereglene endres. Elevene skal ha undervisning på skolen. De skal spille fotball. De skal høre på musikk. De skal teste grenser. Vi voksne skal stå rundt og heie på dem. Selvsagt skal vi det, de er fremtiden vår. Hver eneste én.

La ungdom være ungdom, -og nåde dere som kritiserer en ungdom for å gi en venn en god klem.