Gå til sidens hovedinnhold

Kongsberg i våre hjerter

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I går kveld tikket det inn en melding på telefonen min.

– Har du hørt noe fra gjengen i Kongsberg?

Jeg satt i sofaen og ventet på at minsten skulle sovne.

– Fra de i Kongsberg? svarte jeg, – hvorfor skulle jeg det?

– Har du ikke fått det med deg?! kom det raskt tilbake. – Se på nyhetene!

Et øyeblikk seinere var jeg fanget av nettavisenes uvirkelige overskrifter om at en mann hadde skadet og drept et ukjent antall mennesker med pil og bue i min lille, trygge hjemby Kongsberg.

Jeg ringte straks min søster, som kunne fortelle om hvordan hele byen var lyst opp av blinkende blålys. Om ulende sirener, politibiler og helikoptre som fløy over byen. Sykebiler i full utrykning i en tilsynelatende uendelighet – og likbiler …

Stemmen hennes brast da hun fortalte om sønnen som hadde vært på korpsøvelse midt i gryta, om mannen som hadde vært på møte, at hun sjøl pleide å være på akkurat den Coop-butikken på akkurat det tidspunktet – den dagen, men at tilfeldigheter gjorde at hun var hjemme i huset i stedet – aleine. Frykten og uvissheten inntil hun oppnådde kontakt og fikk vite at hennes nærmeste var i sikkerhet. Meldinga fra korpset om at ingen barn ville bli sluppet aleine mens aksjonen pågikk. Alt hun ville var å få dem hjem.

Men byen var stengt. Alle dører i byen var låst. Folk holdt pusten mens bevæpnet politi gikk på menneskejakt i gatene.

Resten av oss, i det lille landet Norge som har opp opplevd rystende angrep før, fulgte oppdateringene om Kongsberg i nyhetene, ringte våre kjære og skrev støttende meldinger på sosiale medier.

Gjerningsmannen blei arrestert etter kort tid, men han rakk å spre stor frykt og forvolde enorm skade før han blei tatt. I skrivende stund veit vi lite om hvem og hva og hvorfor, men uansett hvilke svar som måtte komme på bordet så er og blir det hele uforståelig, uvirkelig galskap, som brått blei virkelighet!

Og jeg tror vi føler på det alle sammen: Det kunne vært hvem som helst av oss. Som var på butikken. Som var på vei hjem fra trening eller jobb. Som gikk en kveldstur i gatene der vi skulle ha vært trygge.

I dag vender vi tankene mot Kongsberg. Hjertene våre banker for de som har fått livene og tryggheten stjålet fra dem – og for alle som er berørt av denne uforståelige og meningsløse hendelsen.

PS! Innlegget er klarert med søsteren som er referert i innlegget.

LES OGSÅ:

Les også

Åpner kirken etter drapene i Kongsberg: – For alle som måtte trenge trøst

Les også

Erkjenner å ha drept fem mennesker – ofrene skal obduseres i dag

Les også

Møtte mann med pil i ryggen

Kommentarer til denne saken