Aktuelt med legevaktutvidelser

VAKTORDNING: På Kongsberg står en ny legevakt klar og den den har kapasitet til flere pasienter.

VAKTORDNING: På Kongsberg står en ny legevakt klar og den den har kapasitet til flere pasienter. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Den nye legevakta i Kongsberg kan bli aktuell for flere kommuner.

DEL

(Laagendalsposten) Øvre Eiker kommune har funnet ut at deres egen legevakt ikke vil møte kravene. I Nore og Uvdal mener administrasjonen at det koster mye å opprettholde en egen vaktordning. Legevakta i Kongsberg er aktuell for begge kommunene, selv om de har sagt nei takk før.

Politikerne i Øvre Eiker får saken opp til politisk behandling 26. april. Der vurderes blant annet om de skal søke til Drammen, som også har en forholdsvis ny legevakt. Både Kongsberg og Drammen har levert tilbud til naboen i midten.

Øvre Eiker

– Hensikten med saken som skal opp til politisk behandling 26. april er å gi politikerne et godt nok grunnlag til at de kan gjøre dette valget, forteller kommunelegen i Øvre Eiker, Einar Braaten. Han legger til at det er opp til politikerne å bestemme samarbeidspartner og vil ikke si noe om argumenter for og imot Drammen eller Kongsberg.

Legevaktsamarbeidet er basert på den såkalte vertskommunemodellen, hvor kostnader er fordelt etter innbyggertall per 01. januar hvert år. For 2017 koster samarbeidet 512 kr per innbygger i Kongsberg og nedre del av Numedal.

En gevinst av et utvidet samarbeid er en lavere pris for alle som er med. Med en befolkning på over 18.200 innbyggere, blir Øvre Eiker en betydelig samarbeidspartner for Kongsberg med en befolkning på 27.216 (tall per 1. januar i år).

Les også: Åpnet ny legevakt i april i fjor – nå kan den bli nedlagt 

Nore og Uvdal

Nore og Uvdal har hatt noen røffe budsjettrunder i 2016, og legevaktutgiftene var da et tema. I 2013 var det et klart politisk ja til å fortsette med egen legevakt, men i 2018 er det varslet nye regulativer som vil fordyre ordningen.

Siste i denne saken fra kommunehuset på Rødberg er at ordningen skal utredes i løpet av 2017 med utgangspunkt i endringene i regelverket som ventes i 2018. Noen formell kontakt med Kongsberg utover dette, er etter hva Lp erfarer ikke aktuelt ennå.

Fra før er Numedalskommunene Rollag og Flesberg med på ordningen i Kongsberg. For ordens skyld: Kongsberg kommune har nå 27.216 borgere, Nore og Uvdal har 2.530, Flesberg har 2.696 og Rollag har 1.399 per 1. januar i år. (SSB tall fra 1. januar).

Les også:

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken