Gå til sidens hovedinnhold

Kontantstøtten som misforstått frihetsbegrep

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Høyres Kristin Ørmen Johnsen skriver i et innlegg  «Vi ønsker ikke venstresidens overstyring av familien» i forbindelse med andre partiers ønsker om å avvikle kontantstøtten.

Så da mener Johnsen altså at virkemidler for en annen politikk kan klassifiseres som «overstyring»?

Les også

Vi ønsker ikke venstresidens overstyring av familien

 

Interessant ordvalg fra en representant fra et parti som liker å flagge høyt at enkeltmenneskets valgfrihet er viktig. La oss kjapt telle opp et lite utvalg av regjeringens virkemidler, eller overstyring, for å bruke Johnsens begrep, som fører til det motsatte av frihet og verdighet:

– Egenandel for fysioterapi for kroniske sykdommer

– Avkorting av dagpenger

– Avkorting av uføretrygden

– Avkorting etterlattepensjonen

– Avkorting på arbeidsavklaringspenger

– Avkorting på sluttvederlag

– Skatt på kostgodtgjørelse

– Skatt på tjenestereiser

– Skatt på pendleropphold

– Skatt på tariffestede sluttvederlag

– Skatt på kost og losji for arbeidstakere på jobbreise

I det samme innlegget skriver Johnsen forresten: «Politikken skal være der for dem som trenger det mest, vi må fortsette å utjevne forskjellene» ...

Det er ingen som tviler på at kontantstøtten kan være en veldig god løsning for enkelte familier i en periode. Men det fremstår noe merkelig, og litt enkelt, å tenke at det å frata disse familiene en valgfrihet skal være et slags motiv for å avvikle kontantstøtten.

Det er den totale samfunnsøkonomiske konsekvensen av ordningen som helhet som ligger til grunn.

De siste åtte årene har hele seks offentlige utvalg anbefalt å avvikle kontantstøtten.

Utvalgene støtter seg på en rekke forskningsrapporter og kjente fakta. Og vårt velferdssamfunn tufter jo nettopp på at så mange som mulig kan stå i arbeid og bidra til fellesskapet. Det er slik vi finansierer helt grunnleggende områder som helse og skole, blant annet.

Et PS til Ørmen Johnsen: Det er vel et par av regjeringspartiene som også har tatt til orde for å fjerne eller endre kontantstøtten, du glemte å nevne dem i innlegget ditt. Men det tar dere kanskje på kammerset under forhandlingene som nå pågår.

Les også

Høyre-politiker trues med tvangsmulkt

 

Kommentarer til denne saken