Korona-krisen gir sjokkmåling for Monica og Ap. Ikke forvent at det skal vare

Av
DEL

Meninger I krisetider flokker vi oss rundt våre politiske ledere, enten de heter Erna, Emmanuel, Mette eller Stefan.

Statsminister Erna Solberg opplever skyhøye tall på tillitsbarometeret, og bare siden mars har Høyre gått fra krisemålinger på under 20 prosent til et snitt på over 25.

I Drammen er det Arbeiderpartiet og ordfører Monica Myrvold Berg som henter ut hele koronaeffekten. Med en oppslutning på 37,5 prosent i en meningsmåling InFact har gjort for Drammens Tidende, bykser partiet opp 11 prosentpoeng fra valgresultatet i høst.

Dette er formidabelt, også hvis vi tar hensyn til feilmarginene. Vi må faktisk lete oss helt tilbake til 1999 for å finne en like god måling for Ap i Drammen, som siden har vaket mellom 25 og 33 prosent.

Selv om Erna er stjerna på landsbasis, smitter ikke dette over på Høyre i Drammen, som faller fra et allerede middelmådig valgresultat på 26 prosent, til 23.

Velgerboosten som Ap nå opplever, kan åpenbart tilskrives koronakrisen. Både direkte og indirekte. Man skal aldri undervurdere effekten av en krise, som det heter i statsvitenskapen. Noe som også gjelder lokalt.

Men hvorfor det skjer? Det kan det være flere forklaringer på.

Den ene handler om person. At under kriser blir ledere et samlende symbol, og får naturligvis mer oppmerksomhet, både i media og ellers.

Monica Myrvold Berg hadde neppe sett for seg at hun skulle stille til daglige pressekonferanser og forsøke å få innbyggerne til å holde avstand, og samtidig holde sammen. Men sånn har det blitt.

Ordføreren er ikke typen som liker å stikke seg fram. Hun trives nok bedre på tur i mjøndalsskauen og i ansikt-til-ansikt-dialog enn foran mikrofonstativet. Noen stor taler er hun heller ikke. Men en eller annen har åpenbart gitt Myrvold Berg et godt råd, om å gripe muligheten og ta plass. Med stødige og profesjonelle fagfolk rundt seg, smitter det over på ordføreren, noe som inngir trygghet og tillit.

Myrvold Berg har en folkelige stil, og i den grad noen politikere er synlige i drammenspolitikken for tiden, så er det hun som vinner på det.

Opposisjonen derimot blir under kriser mindre synlig, noe som også kan forklare Aps fremgang. Snarere enn å kritisere og spille det vanlige politiske spillet, trer motstanderne støttende til eller holder seg i ro. Det tar seg rett og slett bedre ut å komme med innspill til løsninger heller enn å gå til angrep. På kort sikt er det en klok strategi. I lengden er det usunt, fordi samfunnsutviklingen og demokratiet er avhengig av politiske brytninger, kritiske stemmer og bred debatt.

Som forklaring på Aps fremgang i Drammen, er det også et poeng at Ap-velgere som ved høstens valg tvilte på partiet i bomdebatten, nå ser ut til å ha vendt tilbake.

Slik sett har Ap fått en enklere start på perioden enn de kunne forvente. Utfordringene med å stable på plass en ny kommune og ikke minst de økonomiske problemene Drammen står overfor, har de siste ukene kommet i skyggen av koronakrisen.

Men det er ingen grunn til å forvente at denne effekten skal vare lenge.

I takt med at smittekurven flater ut, kommer den politiske hverdagen stadig nærmere. Og det er ikke småtteri som står på agendaen, av byggesaker, budsjett, reguleringsplaner, skolebehovsanalyse og klimastrategi. På toppen av det hele kommer etterdønningene av koronakrisen, med høy arbeidsledighet og økonomisk krise.

Det er løsningene våre folkevalgte finner på dette, vi skal bedømme dem på i lengden.

Les også:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags