(Lierposten)

Onsdag kveld informerte kommuneoverlege Ingrid Bjerring om beredskapen i Lier kommune.

Da kom det også fram at smitte er påvist.

– Vi har ett bekreftet tilfelle i Lier kommune. Det er en person som alt er i karantene. I tillegg er det 16 andre i karantene per nå, sier hun.

Det betyr 23 nye tilfeller av viruset i Norge det siste døgnet.

Tidligere i dag ble det meldt at ytterligere seks personer som er bosatt i Drammen kommune har fått påvist koronasmitte. Alle seks var i samme reisefølge som de to første personene som testet positivt på koronaviruset i Drammen.

Dermed er det bekreftet at åtte av de 12 personene som vendte hjem etter ferie i Nord-Italia sist helg, er smittet. Det er tatt prøver av de siste fire også, opplyser Drammen kommune på sine hjemmesider.

Tre av disse er negative, mens den siste ikke er ferdig analysert ennå. Denne personen befinner seg i en annen kommune og blir fulgt opp derfra.

– De personene som nå har testet positivt på koronasmitte, hadde symptomer som kunne indikere smitte. Så det er ikke så overraskende at vi nå står med flere positive prøveresultater knyttet til dette reisefølget, sier smittevernoverlege Einar Sagberg i Drammen kommune.

Han bekrefter at disse seks personene, i likhet med de to første smittede, har forkjølelses- og influensalignende plager, og ikke fremstår som alvorlig syke.

– Ikke overrasket

Ifølge smittevernoverlegen kom ikke beskjeden om de positive prøvene som noen stor overraskelse på de seks personene heller. Etter de to første positive prøvene var alle seks forberedt på at de også kunne være smittet, ikke minst på grunn av at de hadde symptomer som kunne indikere at de også hadde fått koronaviruset.

Alle åtte som nå har fått bekreftet at de er smittet av koronaviruset, har sittet i hjemmekarantene siden hjemkomsten fra Nord-Italia sist helg. Ifølge smittevernoverlege Sagberg er det derfor liten sannsynlighet for at de har smittet så mange utover sitt eget reisefølge.

– Vi vet at de har hatt kontakt med noen få etter hjemkomsten og før de ble testet og isolert. Vi vet hvem dette er og følger opp dem også, sier Sagberg til Drammens Tidende.

17 i karantene i Lier

17 personer er satt i hjemmekarantene i Lier. Det er to familier og åtte enkeltpersoner opplyser kommuneoverlege Ingrid Bjerring. Fem av dem som sitter i karantene er barn.

– Ingen av dem som sitter i karantene er alvorlig syke, noen har symptomer som kan indikere smitte, andre har ikke det, sier Bjerring.

Ti personer i Lier ble seint tirsdag kveld eller i løpet av onsdag formiddag testet for koronasmitte. Kommuneoverlegen venter på resultatene av disse prøvene. Tidligere er seks personer i Lier testet for koronavirus, disse testene har vært negative.

Noen av dem som sitter i karantene har vært på reise i Nord-Italia, andre sitter i karantene i forbindelse med utbruddet på Ullevål. 280 ansatte ved Ullevål sykehus er satt i karantene.

– Drammen sykehus har lagt seg på en streng linje fordi de ikke ønsker å komme i samme situasjon som Ullevål sykehus, så noen av dem som sitter i karantene er helsepersonell som jobber ved Drammen sykehus, sier Bjerring.

Venter på flere svar

Det sendes prøver til Ullevål sykehus for analyser fortløpende. Onsdag morgen venter man fortsatt på svar på ni prøver fra personer i Drammen kommune. Det er ventet at resultatet disse prøvene blir klart i løpet av onsdagen, og fram til avklaring er disse personene i hjemmekarantene.

Smittevernoverlegen minner om det generelle rådet som gis til alle for å bidra til at smitten ikke spres videre.

– God hoste- og håndhygiene reduserer risikoen for å få luftveisinfeksjoner, inkludert infeksjoner med koronavirus. Og hold minst én meters avstand til personer med luftveissymptomer, sier Sagberg.