Ansatt i kommunen siktet for korrupsjon

  Rådmann i Drammen, Osmund Kaldheim, om korrupsjonsskandalen i Drammen kommune.

  Av
  Artikkelen er over 2 år gammel

  En kvinnelig ansatt i Drammen kommune er fengslet i fire uker siktet for grov korrupsjon. Hun er siktet for å ha mottatt flere hundre tusen kroner i bestikkelser fra utbyggere i nærmere 30 byggesaker.

  DEL

  DRAMMEN: Øko-teamet i Sør-Øst politidistrikt i Drammen har etterforsket saken siden høsten 2015, og det har kommet fram at kvinnen i flere sammenhenger har mottatt penger fra privatpersoner som ønsket byggetillatelse fra kommunen, skriver NRK.

  – Ut fra anmeldelsen og det vi ser i de konkrete prosjektene, er det åpenbart at mange av disse byggetillatelsen aldri ville blitt gitt, politiadvokat Hans Lyder Haare til NRK.

  Ifølg NRK skal det dreie seg om ca. 30 saker helt tilbake til 2013. I ett tilfelle dreier det seg om 120.000 kroner fra én utbygger. I et annet tilfelle har hun mottatt 80.000 kroner. Det er også flere eksempler på mindre beløp på 5.000-25.000 kroner.

  – Det er for tidlig å uttale seg om totalbeløpet, sier Haare til NRK.

  Stanset med dokumenter

  Det var Drammen kommune som anmeldte saken til politiet tidligere i høst. 

  Fredag ble hun pågrepet og varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud, samt forbud mot adgang til aviser og kringkasting. Begrunnelsen for fengslingen er fare for bevisforspillelse.

  Et familiemedlem til den korrupsjonssiktede saksbehandleren i Drammen kommune ble stanset utenfor siktedes hus med saksdokumenter i bilen. Det går fram av fengslingskjennelsen, og tillegges vekt når tingretten kommer til at det er skjellig grunn til mistanke om grov korrupsjon og fare for bevisforspillelse.

  Tiltakshavere og den siktede har en felles interesse i å samkjøre sine forklaringer,  som i så tilfelle vil kunne sette etterforskningen i fare, heter det i kjennelsen. Retten viser til disse to forholdene, og mener det er en konkret og reell fare for  bevisforspillelse hvis kvinnen ikke varetektsfengsles med restriksjoner, og ga politiet medhold i brev- og besøksforbud, samt medieforbud.

  Ifølge fengslingskjennelsen foreligger det kontoutskrifter som viser pengeoverføringer fra relevante tiltakshavere i forbindelse med byggesaksbehandling. Byggesaksbehandleren skal også ha vært på relevant adresser med tilknytning til saken, også utenfor arbeidstiden.

  Det gjenstår mye etterforskning, blant annet avhør av rundt 30 tiltakshavere.

  Skulle kvinnen bli dømt etter paragrafen 276b som hun er siktet etter risikerer hun ti års fengsel.

  I paragrafen heter det blant annet: "Ved avgjørelsen om korrupsjonen er grov skal det blant annet legges vekt på om handlingen er forøvd av eller overfor en offentlig tjenestemann..."

  Kolleger tok til tårene

  Saksbehandlerens kolleger ble informert om korrupsjonssaken klokka ni mandag morgen,  og er sterkt preget av den alvorlige korrupsjonssiktelsen.

  - Noen tok til tårene, forteller HR-sjef Kirsti Aas Olsen. Den siktedes kolleger følges opp utover dagen, og bedriftshelsetjenesten er parat til å bistå hvis det er behov. Klokka 1400 i dag er det informasjonsmøte for alle kommuneansatte som jobber i rådhuset.

  - De ansatte er sterkt preget. Mange tok det tungt, og ansatte følges opp, sa rådmann Osmund Kaldheim på pressekonferansen i rådhuset mandag formiddag.

  -Et grovt tillitsbrudd

  Ordfører Tore Opdal Hansen (H) ble informert klokka 1500 søndag, mens politikerne for øvrig fikk en e-post med informasjon om korrupsjonssaken mandag morgen.

  Ordføreren forteller om en sterk følelsesmessig reaksjon, fordi korrupsjon rokker ved den tilliten man er helt avhengig av i et demokrati.

  - Et grovt tillitsbrudd som det må ryddes opp i, sa Opdal Hansen på pressekonferansen. Korrupsjonssaken kom som et sjokk på alle politikerne, og ordføreren understreket at det er en svært alvorlig sak, som Kontrollutvalget må gå tungt inn i .

  - Vi må også spørre, hvordan forhindre at det kan skje igjen?

  Ordføreren understreket at  han har tillit til at det blir ryddet opp, og forventer at folkevalgte blir holdt orientert om utviklingen i saken.

  Jon Helgheim, gruppeleder i Frp, påpeker også alvoret i korrupsjonssiktelsen.

  - Forferdelig skadelig. En slik sak ødelegger mye. Nå må man filleriste avdelingen for å være helt sikker på at alt blir avdekket, sier Helgheim.

  - Tror du det kan være flere involverte?

  - Jeg håper ikke det.

  Arve Vannebo, Arbeiderpartiets andrekandidat, er også sjokkert.

  - Det er veldig alvorlig at dette kan ha pågått over såpass lang tid, uten at det er blitt fanget opp. Det er betenkelig at vi ikke har rutiner som fanget opp dette raskere, mener Vannebo, og viser til at det i andre alvorlige; tiltakshavere om har betalt saksbehandleren for å få tillatelser. I et system basert på tillit har det sviktet.

  LES OGSÅVil straffeforfølge alle som har kjøpt tjenester fra kvinnen

  Vil straffeforfølge alle som har kjøpt tjenester fra kvinnenStraffedømt tidligere og skulle sone

  Intern og ekstern gransking

  Byplansjef Hilde Haslum får ansvaret for den interne oppryddingen etter korrupsjonsskandalen, som også skal granskes eksternt.

  Rådmannen vil umiddelbart be kommunerevisjonen gjennomgå rutiner og kontrollsystemter i byggesaksavdelingen. Granskingen skal gjøres så fort som mulig, og fortrinnsvis innen 1. juli. Eksterne aktører skal også vurdere hvilke deler av kommunens virksomheter som er sårbare for korrupsjon og hvilke tiltak som kan redusere denne faren.

  Det blir nå satt i gang ulovlighetskontroll av samtlige saker kommunen kjenner til at det avvik og regelbrudd ved. Det kan med at bygg blir krevd revet.

  Drammen kommune holdt pressekonferanse om korrupssjonssaken kl. 11 mandag.

   Ole Johan Brett om korrupsjonsskandalen i Drammen kommune.

   LES OGSÅ: Vil straffeforfølge alle som har kjøpt tjenester fra kvinnen

   Nok en kald vinterdag i vente 

   Fant savnet jente

   Fant savnet jente 100 kyr reddet ut fra brennende fjøs

   KORRUPSJONSANKLAGENE:

   Dette er saken:

   • En kvinnelig og en mannlig byggesaksbehandler i Drammen kommune er varetektsfengslet, siktet for grov korrupsjon
   • Kvinnen ble pågrepet og fengslet fredag. Mannen ble pågrepet onsdag.
   • Et 20-tall utbyggere er mistenkte for å ha betalt saksbehandleren for tillatelser til byggetiltak. Antall saker er ca. 30
   • Strafferammen for grov korrupsjon og medvirkning er 10 års fengsel
   • Bygg kan bli krevd tilbakeført og eventuelt revet
   • Kvinnen skal ha motttatt små og store pengesummer, opp til 120.000 kroner
   • Rutiner er ikke fulgt, og den siktede har blant annet forfalsket en sjef-signatur
   • Korrupsjonssaken fører til både intern og ekstern gransking av byggesaksavdelingen

   Artikkeltags