Vil straffeforfølge alle som har kjøpt tjenester fra kvinnen

  Ole Johan Brett om korrupsjonsskandalen i Drammen kommune.

  Artikkelen er over 2 år gammel

  - Alle tiltakshavere som eventuelt har betalt penger for å få fordeler, kommer til å bli siktet for medvirkning til grov korrupsjon. Det sier Ole Johan Brett, leder for økoavsnittet ved tidligere Søndre Buskerud politidistrikt.

  DEL

  Dermed er det en rekke tiltakshavere som skal ha fått fordeler ved å betale en kvinnelig ansatt i Drammen kommune penger som nå også i politiets søkelys.

  - Vi kommer til å forfølge alle tiltakshavere som vi mener har fått en fordel av å betale henne penger, sier Brett til Drammens Tidende.

  Hus kan bli revet

  Etter det Drammens Tidende erfarer vil det også kunne komme på tale at bygg som har blitt ulovlig oppført eller pusset opp vil kunne måtte settes til opprinnelig stand - i ytterste konsekvens rives.

  - Det kan også bli innkreving av betydelige beløp fra utleieboliger som kvinnen ulovlig har godkjent, sier Brett.

  Dermed vokser korrupsjonssaken, som NRK først omtalte, kraftig i omfang.

  Totalt mener politiet og kommunen at det er om lag 30 tilfeller hvor kvinnen har godkjent bygningssaker, etter å ha mottatt ulovlige penger fra tiltakshavere.

  - Pågikk under etterforskningen

  Kommunen oppdaget det de mener er ulovligheter i fjor høst.

  - Da kontaktet de oss umiddelbart i midten av november, og de leverte inn en foreløpig anmeldelse på 17 forhold som de mente hadde avvik i forhold til normal saksbehandling. I ettertid har kommunen og oss funnet flere saker og nå er det rundt 30, forteller Brett.

  - Hvordan oppdaget kommunen dette?

  - Det må du spørre kommunen om.

  Ulovlighetene skal ha startet tilbake i 2013, og pågått helt frem til pågripelsen av kvinnen.

  - Vi mener å ha avdekket at de straffbare forholdene pågikk mens vi etterforsket saken også, sier Brett.

  LES OGSÅ: Straffedømt tidligere og skulle sone

  - Skal godkjent selv

  I et tilfelle skal kvinnen, i følge NRK, ha mottatt 120.000 kroner fra en tiltakshaver for å ha gitt tiltakshaveren en fordel. I ett annet tilfelle skal hun ha mottatt 80.000 kroner. Det er også flere mindre beløp.

  - Fordelene de skal ha fått er forskjellige. Blant annet skal saker ha blitt behandlet raskere, bygg har blitt ulovlig bygget og saker som tidligere har blitt avslått skal ha blitt tatt opp og godkjent til tross for tidligere avslag, forteller Brett.

  Etter det Drammens Tidende erfarer skal hele hus ha kommet opp på denne ulovlige måten.

  Foreløpig ønsker politiet ikke å gå i detaljer på hvordan korrupsjonen skal ha pågått. Likevel forteller Brett at flere av tiltakshaverne selv ikke har søkt om tillatelser.

  - Kvinnen skal på mange måter laget en totalentreprise for tiltakshaverne. Så har hun selv lagt inn prosjektet i kommunens systemer og godkjent det hele selv. Så skal hun ha fått betaling under veis, forteller Brett.

  LES OGSÅ: Ansatt i kommunen siktet for korrupsjon

  Artikkeltags