Gå til sidens hovedinnhold

Korsfest! Korsfest! Anders Besseberg skal tas, men han er ikke dømt for noe

Kronikk Dette er en kronikk, skrevet av en ekstern bidragsyter. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå skal en av de største internasjonale norske idrettspamper, tidligere skiskytterpresident Anders Besseberg, tas. Det er en mann som «…ikke har noen etiske verdier eller interesse av å beskytte en ren idrett», ifølge granskningskommisjonen.

Nærmere karakterdrap kan man knapt komme. Hvilke grunnlag og hvilken guddommelige evne og kompetanse har den britiske juristen som ikke har snakket med «objektet» for en slik dom? Videre: Som «konsekvent har foretrukket og beskyttet russiske interesser i tilnærmet alt han har gjort.»

Sammen med den tyske generalsekretæren, juristen og eks. skiskytterkvinnen Nicole Resch får disse skylden for all mulig korrupsjon, bestikkelser, forsøk på å skjule doping og uetisk adferd i skiskytterverdenen.

Jørn Bue Olsen

Jørn Bue Olsen har doktorgrad i ledelse og etikk. Ga senest i 2020 ut boken «Næringslivsetikk og samfunnsansvar» sammen med Henrik Syse.

Interessant her er at tross krigsoverskrifter i mediene begynner norske journalister denne gang behandlingen av saken ryddig. Aftenposten: De anklagede «er ikke dømt for noe som helst». Jeg leser at det er ikke funnet konkrete beviser. VGs Welhaven minner om «å ha tungen rett i munnen».

Da bør norske idrettsledere, eliteløpere og andre som har tilgang til mikrofon, nå prøve å besinne seg. Eks. skiskytterpresident Tore Bøygard prater og til dels insinuerer noe. Mens nåværende president Arne Horten sier at forbundet vil vente på dom. Bra.

Idrettspresident Berit Kjøll, idrettens toppleder, spekulerer i NRK 1. februar i å frata Besseberg sitt æresmedlemskap. Uten lov og dom? Hva er dette for leder?

Det er altså igjen mediene, nå ved NRKs journalist Jan P. Saltvedt, som må minne om at Besseberg ikke er dømt for noe hverken i idrettens egne organer eller i rettssystemet.

Ja, det er mye korrupsjon, bestikkelser og uetisk adferd i verden som vi må kjempe mot. Noen korrupte miljøer tjener grovt på kort sikt mens det ødelegger mye av velferdsutviklingen i mange land.

En sak som denne har svært mange aspekter. Det har vært maktkamper mellom land i det gamle Sovjet, maktkamper internt i land i øst og i vest. Russerne ville f.eks. ikke selv ha skiskytterstjernen Tikhonov som kandidat til IBU-sjef. Og vi er vel ikke ukjent med maktkamper i Norge heller.

I avstemninger om OL og VM (fotball?) har det forekommet kjøp av stemmer. Det er smøring og trusler, dopingregimer, drap i dopinglaboratoriet i Russland, osv.

Denne saken blir etterforsket av østerriksk politi og Økokrim i Norge. Utredningen burde vært sendt til politiet først, ikke til mediene. Her ønskes tydeligvis forhåndsdom i mediene.

Hvordan Besseberg håndterte slike dilemmaer da han ble kastet inn i disse korrupte miljøene for snart 30 år siden vet jeg ikke. Men at det var svært vanskelig og helt umulig å gjøre alt rett, det vet jeg. Den gangen var det vanlig og lov også i Norge med smøring. Smøringsutgiftene ble ført opp som legal utgift i regnskapet.

Lovendringen kom rundt 1988. Og holdninger i samfunnet endret seg veldig fort. Som konsulent i Telenor da de etablerte seg i Øst-Europa vet jeg litt om dette.

Korrupsjon var det vanlige i Russland og andre land - og i Norge. Det er fortsatt mye korrupsjon i samfunnet, men det er faktisk blitt bedre.

Ledere har mer ansvar for å rydde opp enn andre, men ingen enkeltpersoner har ansvar for all elendigheten. Foran de siste valgperiodene ville Besseberg trekke seg, men de fant ingen samlende kandidat og tryglet han til å fortsette.

Og mens norske idrettsledere jobber med å få bukt med dette, tenk at du skal inn til siste stående. Pust med magen og ta noen dype drag før du skyter ned kolleger og tillitsvalgte som har brukt store deler av livet til beste for internasjonal skiskyting - og idrett.

Etterforskningen mot Anders Besseberg:

Les også

Besseberg under etterforskning

Les også

Besseberg tilbakeviser Russland-bindinger: – Frykter ikke noe

Les også

Idrettspresidenten om Besseberg-rapporten: – Rystende lesning

Les også

Besseberg risikerer straff fra fire hold

Kommentarer til denne saken