Gå til sidens hovedinnhold

Kraftige tiltak etter smitterekord: – Nå er det alvor

Etter smitterekorden i Drammen, settes det nå et makstak på 20 deltakere på innendørs arrangementer. Du oppfordres til å unngå kollektivtrafikk i rushtiden og til å holde ditt sosiale liv til maks ti personer i uka. Her er de nye koronatiltakene som gjelder for Drammen.

DRAMMEN: Ordfører Monica Myrvold Berg, rådmann Elisabeth Enger og kommuneoverlege John David Johannesen møtte pressen klokken 16 torsdag. De orienterte om koronakrisen i Drammen, og presenterte nye lokale tiltak for å begrense smittespredningen.

Drammen kommune innfører følgende anbefalinger og tiltak med virkning fra fredag 30. oktober klokken 12.00:

  • Antallet personer i omgangskretsen bør ikke overstige ti personer i sosiale sammenhenger pr. uke, utover husstandsmedlemmer og barnehage- og barneskolekohorter.
  • Arrangementer innendørs uten faste sitteplasser bør ikke ha mer enn 20 deltakere. Det blir vurdert om det skal behandles politisk å innføre et forbud mot å ha flere enn 20 personer til stede på slike arrangementer.
  • På arrangementer med faste sitteplasser anbefales det å unngå mingling og at man holder seg til sine respektive sitteplasser.
  • Anbefalingen om bruk av hjemmekontor for alle som har anledning til dette, videreføres.
  • Det oppfordres til å unngå kollektivtrafikk i rushtiden på strekninger der det vanligvis er trengsel.
  • Anbefalingen om å bruke munnbind ved trengsel og når man ikke kan holde én meters avstand på kollektivreiser til og fra Oslo videreføres for voksne og for ungdommer fra ungdomsskolealder.
  • Som et forebyggende tiltak for å beskytte sårbare grupper og unngå smitte inn på helseinstitusjoner innføres rutiner for bruk av munnbind ved Drammen helsehus, sykehjemmene og hjemmetjenestene. Munnbind skal benyttes av ansatte ved Drammen helsehus, sykehjemmene og hjemmesykepleien i situasjoner hvor det ikke er mulig å holde minst én meters avstand.

Disse anbefalingene gjelder til og med søndag 15. november 2020.

Ordfører Monica Myrvold Berg var alvorstung da hun presenterte de strenge tiltakene.

– Nå er det alvor. Vi ser en utvikling som bekymrer meg, og den bør bekymre oss alle, uttalte ordføreren.

Smitterekord

Hver av de siste dagene har det kommet høye rapporterte smittetall, og i dag kunne kommunen opplyse om at rekordhøye 28 personer bosatt i Drammen har fått koronasmitte siste døgn. Ordføreren var klar på at vi må være forberedt på at smitten kan stige ytterligere, og at du, eller noen du er glad i, kan bli syke. Myrvold Berg forstår at pandemien ellers tærer på, og at mange kan bli lei av restriksjoner og tiltak.

Samtidig er hun glassklar på at det ikke er noen unnskyldning for å ikke følge anbefalingene og tiltakene.

Saken fortsetter under bildet.

– Løsningen er ikke å overse smittevernråd, droppe avstand eller neglisjere anbefalinger om å redusere personer man har kontakt med. Løsningen er heller ikke å invitere til store fester, dette er ikke tiden for å leve som før, men tiden for å ta hensyn til hverandre og være tålmodig og ansvarlig.

Snaue to måneder til jul lurer mange på hvordan årets høytid kan og skal markeres. Det vites ikke nå, men ordføreren forberedte drammenserne på at den nok blir annerledes.

– Kanskje blir dette jula vi må feire digitalt. Kjære alle sammen i Drammen kommune. Om det blir nødvendig med en annerledes jul, så skal vi klare det også. Jeg kan ikke få sagt det tydelig nok: Dette er noe vi må gjøre sammen.

Et rått hopp i smitte

Kommuneoverlege John David Johannessen er klar på at den siste uken gir grunn til stor bekymring.

– Vi har en utvikling som har tatt et rått hopp. Dette er mange små utbrudd i stor kommune. Som ordfører sa, kan vi gjøre noe for å stoppe dette. Den må vi gjøre sammen. Det spiller ingen rolle om du er ung eller gammel, vi har et felles ansvar for begrense smittespredningen.

Når koronasmitte avdekkes starter smitteporernes arbeid med å avdekke hvor den smittede har vært og hvem de har sosialisert med. En stor bekymring for den medisinskfaglige ekspertisen har i det siste vært tilbakemeldingen derfra. Mens det i mars var slik at antall nærkontakter var få generelt, er situasjonen helt annerledes nå.

Av de 28 smittetilfellene som ble presentert i dag, er hele 21 nærkontakter av tidligere kjente smittetilfeller.

– Det er dessverre ikke uvanlig at de som får påvist koronasmitte kan ha flere titall nærkontakter hver eneste dag. Det er ikke hyggelig å si dette, men så mange nærkontakter er ikke en god løsning. Dette kan spre smitten og gjøre veien tilbake til et normalisert liv lengre for alle sammen.

Du oppfordres kraftig til å holde deg hjemme dersom du har luftveissymptomer. Det betyr at du bør holde deg hjemme ved hoste og sår hals.

Dette er et nøkkelpunkt

Kommuneoverlegen er klar på at begrensningen til ti personer du sosialiserer med i uken er et nøkkelpunkt.

– Vi er nødt til å komme tilbake til sosial omgang med begrenset antall personer. Ellers umulig å begrense spredningen.

Hjemmekontor er et annet tiltak som nå anbefales videreført.

– Må du på kontoret? For mange av oss er det mulig. Det går an å finne løsninger. Har du mulighet til å ta hjemmekontor uten at det går utover tilbudet, er det noe du bør gjøre, sier Johannessen.

For noen er det kanskje overraskende at munnbind ikke anbefales på serveringssteder, slik som i Oslo.

– Det skyldes at munnbind ikke er så effektivt som mange har sett for seg. Det er viktig at vi ikke bytter ut meteren med munnbindet, uttaler Johannessen.

Kan bli sterkere virkemidler

For pårørende som besøker sykehjemmet er avstand fortsatt viktigst.

Kommuneoverlegen er klar på at mange er lei, men viser til at enda sterkere virkemidler kan bli aktuelt om situasjonen forverres:

– Hvis smitten sprer seg ukontrollert, vil vi møtes med sterkere virkemidler. Vi vil oppfordre alle til å følge de grunnleggende tiltakene, det er veien videre. Og da er dette det viktigste å gjøre: Det er avstand, å vaske hender, hoste og nyse i albukroken og redusere antall personer du omgås. Vær hjemme om du er syk.

Kommentarer til denne saken