Advarer mot innbrudd i påsken: – Tenk over hva du legger ut på nett

ETTERFORSKER: Her forsøker politiets hundepatrulje å spore opp tyver etter et innbrudd i 2017. Arkivfoto: Rune Folkedal

ETTERFORSKER: Her forsøker politiets hundepatrulje å spore opp tyver etter et innbrudd i 2017. Arkivfoto: Rune Folkedal Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Nøkkel under matta? Tom post- og søppelkasse? Dette bør du tenke over før du reiser på påskeferie.

DEL

NORGE: Mange bruker de siste dagene fram mot påske på å pakke kofferter, bager og bagasjerom før de setter kursen mot påskefjell, venner og familie eller det store utland.

På god vei til endedestinasjonen har du sikkert tenk tanken: – Det var noe der hjemme jeg skulle hatt.

Og der hjemme har du helt sikker noe som andre også skulle hatt.

Innbruddstyver er aktive i påsken

Nå ønsker Huseiernes Landsforbund å råde deg til å ta forholdsregler før du reiser på påskeferie:

– Tyver velger seg som regel ut boliger etter planlegging og magefølelse, så som boligeier er det visse grep du bør og må gjøre før du reiser, forteller distriktsleder Knut Weltz i Huseiernes Landsforbund.

Distriktsleder Knut Weltz i Huseiernes landsforbund anbefaler folk til å tenke over hva de legger ut på sosiale medier i påsken.

Distriktsleder Knut Weltz i Huseiernes landsforbund anbefaler folk til å tenke over hva de legger ut på sosiale medier i påsken. Foto:

Han nevner blant annet alarm som en god forsikring mot innbrudd:

–Tyvene velger ofte minste motstands vei, og en bolig med alarm får oftere stå i fred. Om tyvene mot formodning skulle forsøke seg likevel, så vil dagens alarmsystemer både kunne ta bilde av inntrengerne og varsle vektere som kommer til stedet. Bare merkingen og en alarm som går av, vil skremme vekk de fleste, sier Weltz.

– Tenk over hva du legger ut på nett

Et innbrudd er sjelden en spontan handling. Det kan ligge mye arbeid bak. En måte tyvene jobber på kan for eksempel være å sjekke hva som ligger ute til salgs på Finn.no. Har du en bunad til salgs har du helt sikkert bunadssølv også.

Deretter vil de forsøke å finne adressen din. Har du offentliggjort hvor du eller samboeren din befinner deg kan du være ett lett bytte:

– Når sola skinner, skiføret er perfekt og Norge viser seg fra sin beste side, er det mange av oss som forteller om dette på sosiale medier med både tekst, bilder og innlogginger som viser akkurat hvor vi befinner oss. Pass i alle fall på at profilene dine ikke er åpne for alle, slik at de med dårlige hensikter kan finne ut at du er 50 mil unna på et blunk, sier distriktsleder Weltz.

Be naboer følge med

Om du blir lenge borte kan det være greit å be en god nabo følge med huset ditt. De som hjelper deg å passe på huset, bør også være klar over hvilke metoder enkelte kriminelle bruker, forteller Weltz:

– Eksempler på dette er at teipbiter settes over dører, mynter legges på trappen og lignende. At teipen eller mynten fortsatt på plass, betyr at ingen er hjemme. Det kan være en fin ting å sjekke for naboer og venner som titter innom.

Weltz oppfordrer alle til å få huset til å se bebodd ut slik at det blir mindre attraktivt for innbruddstyver.

BREKK: Her fra innbruddet i flere boder på Grønland i Drammen 31. mars.

BREKK: Her fra innbruddet i flere boder på Grønland i Drammen 31. mars. Foto:

Store verdier for deg – lite av verdi for andre

Arvegods kan ha stor affeksjonsverdi for deg. For tyvenes del kan det være nærmest ubetydelig.

En klokke til en verdi av 60.000,- på det åpne markedet trenger ikke være verdt mer enn 3.000,- blant kriminelle.

Uerstattelig arvesølv kan i praksis bare verdt noen tusenlapper for tyvene.

Et smart triks kan være å levere verdifulle gjenstander til noen du stoler på før du reiser. La det for all del ikke ligge fremme:

– Ikke la verdigjenstander som datamaskiner, nettbrett, lommebøker og nøkler ligge synlig fremme. Det kan være fristende og utslagsgivende for dem som titter inn vinduene med dårlige hensikter, forteller Weltz.

Sjekkliste før du reiser på ferie

Huseiernes Landsforbund har utarbeidet en sjekkliste som vil gjøre deg mindre populær blant tyvene:

  • Alarm: Skaff deg en alarm som er koblet til en alarmsentral.
  • Gode naboer: Be en nabo eller bekjent om å ta inn posten for deg og kaste litt søppel i dunken din.
  • God lås: Ikke legg igjen en ekstranøkkel under dørmatten eller i nærmeste blomsterkrukke. La heller ikke vinduene stå i lufteposisjon.
  • Vær forsiktig i sosiale medier: Unngå å skrive når og hvor du reiser. Lukk profilen din slik at kun vennene dine kan se hvor du er.
  • Lys og lyd: Lamper og radio kan gi inntrykk av at du er hjemme. Bevegelsessensor er en billig og grei forsikring.
  • Gjem unna verdier: Ikke la verdigjenstander ligge synlig fremme.
  • Tenk på brannfaren: Dra ut kontaktene på elektriske apparater. En brannvarsler koblet til alarmsentral kan bidra til å minske skadene ved brann.
  • Steng vannet: Steng stoppekraner til maskiner og som har trykk i ledningene.

Artikkeltags