400 våpen og 357 kilo ammunisjon

Dette er våpen som nå politiet har kontroll på, og som skal destrueres.

Dette er våpen som nå politiet har kontroll på, og som skal destrueres. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Det sendes kassevis med uregistrerte og ulovlige våpen til destruksjon hos Kripos fra politihuset i Drammen. Noe av årsaken er et pågående våpenamnesti.

DEL

BUSKERUD: Har du arvet, fått eller funnet et uregistrert våpen, så har du nå muligheten til å kvitte deg med det på en lovlig måte – og uten å risikere å bli straffet for å ha et slikt våpen.

Fra 1. mars til 31. mai har politiet nå våpenamnesti.

400 våpen

– Så langt har vi fått inn 77 våpen, forteller Randi Finnestrand, leder på forvaltningsseksjonen hos politiet i Søndre Buskerud.

Totalt kom det inn 400 våpen til det nye store Sør-Øst politidistrikt i løpet av den første måneden, blant annet 157 hagler og 182 rifler. Det har også kommet inn 357 kilo med ammunisjon.

(Saken fortsetter under bildet)

Disse kassene er fulle av våpen som skal sendes inn til Kripos for destruksjon.

Disse kassene er fulle av våpen som skal sendes inn til Kripos for destruksjon. Foto:

– Det er nok mange som arver uregistrerte våpen, eller oppdager at det er et uregistrert våpen når man går igjennom et dødsbo. Da kan man få levere det inn på en lovlig måte nå, forteller førstekonsulent Anne-Grete Rolfsrud.

– Hva slags våpen er det som kommer inn?

– Det er lite håndvåpen. Det kommer noe gamle militære våpen, men i hovedsak er det nok rifler og en del haglgevær. For å si det slik, det er stort sett helt ordinære våpen som ikke er beregnet på noe kriminelt. De kriminelle kommer nok ikke med sine våpen under slike amnestier, svarer Rolfsrud.

Fire valg

Har man et uregistrert våpen har man egentlig fire valg. Enten kan man levere det inn til destruksjon hos politiet i Drammen eller på sitt lensmannskontor, man kan få tillatelse til å selge det lovlig, plombere det eller registrere det på seg selv.

– Leverer du inn våpenet til destruksjon, så koster det ingen ting. Da sender vi det inn til Kripos for destruksjon. Men skal en selge det eller plombere det, må man ordne det selv, forteller Finnestrand.

Amnestiet gjelder også sprengstoff. Har man sprengstoff skal man ikke transportere det selv til politiet. Da skal man ringe 02800 for å få nærmere beskjed om hvordan man skal gå fram.

(Saken fortsetter under bildet)

I disse dager er det våpenamnesti. Så langt har det kommet inn 77 våpen til politiet i Buskerud. (F.v.) seksjonsleder Randi Finnestrand og førstekonsulent Anne-Grete Rolfsrud på forvaltningsseksjonen ved politiet i Søndre Buskerud.

I disse dager er det våpenamnesti. Så langt har det kommet inn 77 våpen til politiet i Buskerud. (F.v.) seksjonsleder Randi Finnestrand og førstekonsulent Anne-Grete Rolfsrud på forvaltningsseksjonen ved politiet i Søndre Buskerud. Foto:

Åpenlyst våpen førte til aksjon

Om du skal levere inn våpenet, er det likevel et par praktiske ting du skal tenke over. For det første må du forsikre deg om at det ikke sitter ammunisjon i våpenet. Samtidig må du sørge for å ha kontroll på våpenet hele veien til politiet. I tillegg må du sørge for at du dekker til våpenet, slik at du ikke skaper frykt.

– Vi hadde et tilfelle hvor det kom en person til politihuset i Drammen med et våpen til innlevering. Vedkommende hadde ikke dekket til våpenet, og ble fanget opp av overvåkingskameraene. Dermed oppdaget personell på operasjonssentralen at det var en bevæpnet person på vei inn i politihuset. Det førte til at politimannskaper gikk til aksjon for å stoppe personen. Det ble jo raskt oppklart hvorfor vedkommende hadde våpen. Men i disse dager er det best å unngå slike hendelser, forteller Finnestrand.

Artikkeltags