Gå til sidens hovedinnhold

Kripos anbefaler å avslutte etterforskningen av Therese-saken

Artikkelen er over 1 år gammel

Kripos anbefaler å avslutte etterforskningen da de ikke tror den vil bli oppklart. Ettersom saken er foreldet, ber politiet enkeltpersoner stå fram med informasjon dersom de har det.

DRAMMEN: I 2017 anmodet politimesteren i Sør-Øst politidistrikt Kripos' Cold Case-enhet om å vurdere muligheter for en oppklaring i Therese-saken.

I dag overleverte Kripos sin rapport til politidistriktet, der hovedkonklusjonen i rapporten er at muligheten for en oppklaring av saken er svært begrenset. Det anbefales derfor ikke videre etterforskning i saken.

Det skriver Sør-Øst politidistrikt i en pressemelding, tirsdag.

– Vi har gjennom det siste året gjort det vi kan for å se etter muligheter for å finne svar på hva som skjedde med Therese. Det har vært viktig for oss å foreta en grundig gjennomgang av saken, men også gi en ærlig tilbakemelding til politidistriktet. Vi har stor forståelse for at de pårørende ønsker svar, men dette handler også om ikke å gi falske forhåpninger. Det er fortsatt en rekke ubesvarte spørsmål i saken, men vi ser ikke hvordan politiet nå, mer enn 30 år senere, skal kunne belyse disse tilstrekkelig, sier leder for Kripos sin Seksjon for alvorlige uoppklarte saker, Espen Erdal.

Les også

Digitalisering gir nytt håp i Therese-saken

– Hele tiden vært et mål om å finne Therese

Ni år gamle Therese Johannessen forsvant 3. juli 1988 fra Fjell. Til tross for omfattende politietterforskning og en rekke leteaksjoner, har Therese aldri blitt funnet.

I 1988 ble det satt inn store ressurser i letingen etter ungjenta. Ifølge politiet har det kommet inn flere tusen tips, 4000 personer har vært underlagt rundspørring og mer enn 2000 personer har vært avhørt under etterforskningen.

– Det har hele tiden vært et mål å finne Therese, og få svar på hva som skjedde da hun forsvant en juli-dag for over 30 år siden. Først og fremst for å gi et svar til de pårørende, sier politistasjonssjef i Drammen, Øyvind Aas i pressemeldingen.

Les også

Skal etterforske Therese-saken, både som mulig drap og mulig bortføring

Ber enkeltpersoner med informasjon stå fram

I pressemeldingen skriver politiet at tips som har kommet inn etter at etterforskningen ble avsluttet, ikke har gitt politiet eller de pårørende noen svar på hva som skjedde.

– Det har vært viktig for politiet å få gjennomgått saken på nytt for om mulig å gi et svar til de som er direkte berørt av saken. Vi har fått en grundig gjennomgang av de undersøkelsene som er gjort det siste året, med den kompetansen og kapasiteten som ligger i Kripos. Målet med undersøkelsene Cold Case-gruppen har gjort, har vært å få en total gjennomgang av det omfattende etterforskingsmaterialet som er tilgjengelig i saken for å vurdere om det kan ligge et svar på hvorfor og hvordan Therese Johannessen forsvant i 1988. Ut fra de anbefalingene politiet har fått, er det ikke grunnlag for å iverksette ytterligere etterforskning eller søk. Det innebærer at det ikke - så sant det ikke framkommer ny og vesentlig informasjon – vil bli gjort ytterligere etterforskingsskritt i saken, sier påtaleleder i Sør-Øst politidistrikt, Kjell Johan Abrahamsen.

Drap begått før 1. juli 1989 er foreldet og kan derfor ikke forfølges av det offentlige. Det betyr at man ikke kan etterforske eller bruke tvangsmidler mot noen dersom det er klart at straffeansvaret er foreldet.

– Det betyr at enkeltpersoner som sitter på vesentlig informasjon kan tre fram med den uten straffeforfølgelse. Pårørende ønsker først og fremst et svar på hva som har skjedd med Therese, sier Abrahamsen.

Drammens Tidende kommer tilbake med mer.

Les også

Drammens Tidende erfarer: NRK med storsatsing på TV-serie om Therese-saken

Les også

30 år siden Therese forsvant

Les også

Seks uløste gåter

Kommentarer til denne saken