Henrik Pedersen har reist, Jostein Flo har sagt opp. Det er på tide å stoppe opp og spørre seg hva som egentlig skjedde, hvorfor akkurat nå – og hva som må til for å gjenreise Strømsgodset.

De siste to ukene er det avdekket en ukultur i klubben som har vedvart over tid. I tillegg er det mye rykter og påstander. Noen av dem er slått fast som sannheter i enkelte medieoppslag. Hva som er riktig og galt finnes det flere versjoner av, alt etter hvem du snakker med. Og ikke minst: Hvilken agenda vedkommende har.

Det er lite i varslene – slik vi kjenner dem i dag – som tegner noe bilde av rasisme. Det skal imidlertid ha falt ord som overhodet ikke tilhører noe som helst i sosialt eller profesjonelt fora i dette århundret. Det burde ha blitt tatt opp og korrigert der og da, av voksne mennesker med respekt og tillit til hverandre. Det sier mye om situasjonen i klubben når dette dukker opp som verkebyll ett år senere.

Det paradoksale er at Henrik Pedersen nok hadde vært trener i klubben fortsatt, hadde Strømsgodset evnet å håndtere varslene da de kom. I stedet ser de ut til å ha blitt feid under teppet.

Det er dette som er Strømsgodsets aller største problem, som utgjør den reelle krisa: Deler av Strømsgodset er preget av en ukultur og har vært det en stund. Svaret på alle problemer har i mange år vært det samme: Får vi kritiske spørsmål, lukker vi dørene og håper at folk slutter å spørre. Varslingene skulle vært håndtert. Mennesker skulle ha blitt behandlet bedre av sin arbeidsgiver.

Varslene om Henrik Pedersen ser ut til å ha blitt forsøkt feid under teppet av flere ledd, i tur og orden. Først av Henrik Pedersen selv, deretter av sportssjef Jostein Flo, deretter av daglig leder Dag Lindseth Andersen. Når styret senere fikk saken på sitt bord, opplevdes det feid under teppet der også. Da sprakk det for spillergruppa.

Vi tar forbehold. Anklager mot Pedersen ser ut til å ha blitt feid under teppet. Dette har vi selvsagt spurt klubb og de involverte om. Men de besvares ikke. Dette kan oppleves som harde påstander for enkelte i Strømsgodset, som er gode på dialog, som svarer så godt de kan, og som opplever seg som åpne. Men hederlige unntak skaper ikke kultur.

Senest torsdag dukket det opp nye anklager mot personalbehandlingen i klubben. Den tidligere Godset-spissen Marcus Mølvadgaard (21) fortalte TV2 hvordan han skal ha blitt tvunget til å spille med brudd i foten, bytte til en agent som passet Henrik Pedersen – og endte med å «aldri skulle få spille mer». Henrik Pedersen svarte via sin advokat. Men hva svarer Strømsgodset? Klubben sier ingenting.

Strømsgodset har som visjon å være «åpen og folkelig». La oss være ærlige. Det har ikke vært noen vilje til å leve etter visjonen, og ikke gjort forsøk på åpenhetskultur, uansett hvem som har sagt at det nå skal bli bedre. Det opprører ikke bare mediefolk. Det bør opprøre alle som har hjerte for klubben. Fordi dens identitet og omdømme angår oss alle.

La oss gå tilbake til unge Mølvadgaards påstand om å måtte spille med brudd i foten. Hvorfor vil ikke sportssjef Jostein Flo svare på det? Dersom du heter Tobias Gulliksen og er et kjempetalent, eller er 12 år og fersk på rekruttlaget, eller er mamma-pappa-trener for den håpefulle, da vil du gjerne ha svar på sånt. Du vil vite hva slags klubb dette er.

Sponsorene Drammens Tidende har snakket med, er tydelige, GodsetUnionen er tydelig, omdømmeeksperter er tydelige: Legg kortene på bordet, sånn at vi kan komme videre.

På tross av dette er dører og mange munner lukket på Marienlyst. Spillernes også. Klubben lover å svare, men gjør det ikke. Avtaler om intervjuer utsettes og utsettes.

I januar skrev vi om status i klubben og evalueringen klubben skulle ha etter nok en sesong i bunnstriden, og med fire i støtteapparatet som sluttet samtidig:

«Flo ønsker ikke å avsløre alt hva som foregår innenfor veggene på Marienlyst.

– Men vi er gode til å analysere oss selv.»

Sa sportssjefen. Han tok feil.

Jostein Flo har sagt opp etter en legendarisk karriere som spiller og leder. All den innsatsen og alt det han var med å bygge opp, skal inn i historiebøkene med gullskrift. Men i sin nye rolle som rådgiver for klubben, handler det nå om å finne de rette til å lede klubben videre.

Det som er avdekket av menneskebehandling er ikke klubben verdig. Maktbalansen har vært feil, uten sterke krefter til å si treneren imot. Det som skjer med Strømsgodset, er vondt. Men det er til det beste for fremtiden.

Derfor bør Strømsjordet, Flo og Lindseth Andersen høre godt etter på hva beskjeden er fra supportere, sponsorer og denne avis: Vi ber om åpenhet og respekt.

Her holder det ikke med plaster.

Mens vi venter på at nye krefter med moralsk kompass, kunnskap og de rette verdiene skal lede klubben inn i en ny gullalder, er det verdt å huske at Strømsgodset akkurat nå er en av landets mest attraktive klubber å overta: Det kan nemlig ikke gå så mye verre, men herfra kan alt bare bli så meget bedre.

Det vil kreve åpenhet, ærlighet og hardt arbeid.

Les også: Slik var Henrik Pedersens siste timer i Godset

Til dere som er redde for at dette er slutten for Godset: Det er det ikke!

Endelig skal de spilles kamper – de vises på dt.no