I helgen arrangerte Drammen Ap treningsleir på Folkets Hus. Medlemmer og tillitsvalgte fikk opplæring i hvordan de skal overbevise velgerne om å stemme Ap ved høstens valg.

De har en mildt sagt krevende jobb foran seg hvis de skal snu den nedadgående trenden som nå også ser ut til å ramme partiet i Elvebyen.

Mange Ap-lag rundt omkring i landethar i takt med den ene nasjonale krisemålingen etter den andre, trøstet seg med at lokalt går alt så meget bedre. Drammen Ap har ligget jevnt rundt 25 prosent på de siste meningsmålingene, ikke langt unna valgresultatet i 2019 på 26 prosent.

Men med Drammens Tidendes ferske måling helles det nå iskaldt vann i årene på Ap-ordfører Monica Myrvold Berg og hennes kompani.

Hvis 22,6 prosent blir valgresultatet, ville det vært tidenes dårligste resultat for Ap i Drammen, i alle fall i moderne tid. Det hjelper liksom ikke at 22 ser langt bedre ut enn både 15, 16 og 17, som er det dystre bildet partileder Støre må forholde seg til.

Partiet i Drammen sliter på alle fronter. De får null drahjelp fra sitt eget regjeringsparti. Flere av støttepartiene som sørget for rødgrønt flertall for fire år siden, har sunket som steiner på målingene. Det er ingen Monica-effekt å spore. Det murrer kraftig i fagbevegelsen,som nylig sendte et harmdirrende brev til partiledelsen om hva de mener om politikerlønningene de folkevalgte har bevilget seg selv. Og partiet mangler et tydelig prosjekt som engasjerer velgerne.

For å si det med sportskommentator Rolf Hovden da Brå brakk staven: – Gi det partiet en sak!

Dersom feilmarginene slår positivt inn, og Ap klarer å hente ned de nesten 3000 velgerne som foreløpig har satt seg på gjerdet, kan det se lysere ut. At det er opprettet et tettere politisk samarbeid med fagbevegelsen frem mot valget kan også være en start på i alle fall å sikre grunnfjellet.

Den store hodepinen for Ap heter imidlertid Høyre. Og den er i ferd med å bli kronisk.

Det blåser en høyrevind over landet. Erna er stjerna, uten å tilby noen fundamentalt annerledes politikk enn Ap på det folk er opptatt av. Som strøm, krig og økte priser. Det samme er situasjonen i Drammen, der Ap og Høyre følger hverandre som skygger.

Les også

Er Høyres strategi å være tvillingen til Ap?

Likevel oppnår Høyre en all time high-oppslutning på hele 38 prosent, nesten uten å løfte en finger, og ved å forsyne seg grovt fra Aps velgermasse. Blir dette valgresultatet, er det det beste siden Høyres rekordvalg i 2011. Da fikk de hele 49 prosent, takket være en ordfører som hadde gjort seg populær på å klippe snorer, og som ble et slags ansikt på Drammens vellykkede byutvikling.

Høyres ferske ordførerkandidat Kjell Arne Hermansen må trolig forholde seg til et langt mektigere Frp. Med 13 prosent i DTs måling er partiet på god vei opp til nivået de hadde på begynnelsen av 2000-tallet, da Frp hadde valgresultater på hele 17 prosent.

Frp arver en god slump av velgerne til partiet Nei til bomring, som ikke lenger stiller til valg. Samtidig taper de til nykommerne Pensjonistpartiet og Industri- og næringspartiet, som faktisk ligger an til å få inn henholdsvis ett og to mandater i kommunestyret.

Det ligger i det hele tatt an til et mylder av småpartier i kommunestyret, men som foreløpig ikke kan rokke ved det rene flertallet Høyre og Frp får på DTs måling.

En mørkeblå maktallianse mellom Høyre og Frpblir i så fall et slags deja vu fra 2000-tallet. Den gangen valgte likevel Høyre med Johan Baumann og Tore Opdal Hansen i spissen å ta med KrF, Venstre og Bylista på laget, for å holde Frp i skinnet, og skape en bredde i politikken.

Nå er det mer usikkert hva Høyre og en fersk Kjell Arne Hermansen gjør hvis han blir ordfører. Han kan også i teorien skrape sammen samtlige sentrumspartier og danne et flertall, men med de rødgrønnes fempartikonstellasjon friskt i minne, er det neppe fristende å utvide til en enda bredere koalisjon.

Det kan rett og slett bli for mange politiske armer og bein å holde styr på.

KrF er nærmest utradert. Venstre ligger for øyeblikket nede for telling. Sp har skrumpet inn til nesten ingenting. Og selv om Høyre frir til et populært MDG i hovedstaden, vil en tilsvarende manøver være hakket mer kontroversielt i Drammen, og ikke minst en rød klut for Frp.

Når Hermansen allerede stiller opp til fotografering i rådhuset med Frp-topp Ulf Erik Knudsen gir en klar pekepinn på hvilken retning Høyre ser.

Frp strutter selvsagt av selvtillit. Som når du leser dette, kommer til å dele skjermdumper av DTs meningsmåling for harde livet. Og som kommer til å utnytte en eventuell valgseier og maktposisjon til å få gjennomslag for både posisjoner og politikk.

Det betyr at ringreven Ulf Erik Knudsen fort kan ende opp som varaordfører og gjøre alt han kan for å utfordre Høyre, slik Freddy Hoffmann aldri klarte på 2000-tallet. Ja-kommune-partiet Frp kommer også til å entre forhandlingsbordet med en lang liste med nei-krav: Som nei til alt som kan minne om bompenger, nei til høyhus, nei til gang- og sykkelveier, nei til bilfrie sentrumsgater, og nei til færre parkeringsplasser.

Fire måneder før valgdagen den 11. september har Høyre og Frp et solid forsprang. Så vil ukene og månedene som kommer bli de aller viktigste for Ap og venstresiden å vise at bestillingen av blåmaling kan settes på vent.

Les også

Slutt med det politiske narrespillet: Si ja til bompenger