Krisen i MDG: Noen måtte ut

Av
DEL

MeningerNår Herman Ekle Lund melder seg ut av Miljøpartiet de Grønne og stiller som uavhengig representant i førstkommende kommunestyremøte, er det som Drammens Tidende har avslørt, etter en langvarig og dyp konflikt innad i partiet.

Det er også en tydelig avskjedshilsen han legger igjen til partiledelsen når han sier at kommunestyregruppen «ikke har vært et hyggelig sted å være de siste månedene».

Som Drammens Tidende skrev i midten av mai, har splittelsen innad i MDG vært så stor at partiet sentralt har vært koblet inn. Blant annet har det vært misnøye med Ståle Sørensen som gruppeleder, og partiet har engasjert en organisasjonspsykolog i håp om å finne en løsning for partiets frem til nå fem kommunestyrerepresentanter.

Men full forsoning har nok aldri vært en reell løsning. Til det har personkonflikten mellom Lund og Ståle Sørensen vært for stor. Noen måtte til slutt ut, og det ble mannen som har markert seg som kulturpolitiker og som etter valget i fjor høst ble kronet som nestleder i hovedutvalget for kultur, idrett og frivillighet. Ifølge han selv er det snakk om summen av flere opplevelser og ikke partipolitisk uenighet som ligger til grunn for avgjørelsen. Fra andre kan forklaringen se annerledes ut. For eksempel at Lund har kjørt for mye solo.

Det er flere sider ved denne konflikten som ikke er kjent, men den har vært så tilspisset at hele det rødgrønne apparatet har vært involvert. Noen i samarbeidsblokken hadde nok helst sett at det var Ståle Sørensen som hadde tatt sin hatt og gått, av den enkle grunn at han oppleves som et hår i suppa, at han er for flink og en altfor kompromissløs politiker. Men for MDG, som fortsatt er et ungt parti og som trenger all den oppmerksomheten partiet kan få, er Sørensen viktig, for ikke å si nødvendig. Det er han som har bygd opp Drammen MDG og som har skaffet dem den maktposisjonen de har i dag. Dette er nok grunnen til at konklusjonen til slutt ble som den ble.

Det er imidlertid fortsatt usikkert om Sørensen fortsetter som gruppeleder når sommerferien er over. Som følge av de interne stridighetene i partiet, har det vært varslet at det blir endringer i MDGs kommunestyregruppe, og punktum er ikke satt med Herman Ekle Lunds exit. Ifølge sentralt plasserte kilder Drammens Tidende har snakket med, kan det være snakk om at Cathrin Janøy tar over gruppeledervervet, og at Ståle Sørensen blir sittende igjen med rollen som varaordfører og leder av klimautvalget.

Selv om Sørensen har kommet seg relativt helskinnet ut av denne runden, er han en svekket politiker. Og en svekket Sørensen er et svekket MDG, noe de andre partiene selvsagt vil forsøke å tjene på, blant annet når tautrekkingen om røde og grønne hjertesaker skal kjempes i neste års budsjett. Konflikten i Drammen MDG er heller ingen god søknad hvis Sørensen har ambisjoner om å bli partiets førstekandidat til Stortinget neste år. Samtidig viser forskning at velgerne glemmer fort, og at det å ha vært i partipolitisk uvær ikke nødvendigvis svekker velgernes tillit på sikt.

Konflikten i MDG og Herman Ekle Lunds utmelding har påført partiet en stygg ripe i lakken. Spørsmålet mange stiller seg nå, er hvilket parti Lund etter hvert vil havne i. Hvem av frierne vil han til slutt si ja til? Lund har for eksempel en god tone med kulturpolitikerne i Høyre, som nylig ga han full støtte i den pågående konflikten han har med Union Rock. Men selv om han er godt likt på tvers av partigrensene og har en borgerlig profil, er han tydelig på at han ikke vil ødelegge for det rødgrønne flertallet. Det mest sannsynlige stalltipset er at han ender opp som Venstre-politiker en gang utpå høsten.

For det rødgrønne flertallet ser faren ut til å være over. Men ikke for MDG.

Les også:

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags