125 Fakta fra verden

FRA VERDEN. Karstein Volle med Fakta fra verden til kongeriket Norge. FOTO: BJØRN ZARBELL-ENGH

FRA VERDEN. Karstein Volle med Fakta fra verden til kongeriket Norge. FOTO: BJØRN ZARBELL-ENGH

Av
Artikkelen er over 12 år gammel

Karstein Volle har tatt turen fra Finland for å bringe fakta fra verden til kongeriket Norge.

DEL

I skarp novembersol på Slottsplassen deklamerer han fra sin noe bok Med hånden på hjertet - 125 Fakta fra verden. Tittelen er ikke helt dekkende, boken inneholder 134 Fakta fra verden fra gjestetegneserien i Dagbladet på søndager. Men som multikunstneren fra Tranby påpeker: Sannhet er et flytende begrep.

SKRÅBLIKK. Karstein Volles faktiske verden fortsetter der andre vitenskapelige oppslagsverk stopper. Her dokumenteres kjensgjerninger som at chilinøtten er Mexicos nasjonalnøtt, bomber stopper krig med gode vibber og at skråplanet er et sted i Troms. I fem år har Karstein Volle forklart og påvist sammenhenger i verden. Kortfattede beretninger formidlet i snusfornuftig sakprosa, og med tegninger som kunne være hentet fra bruksanvisninger for kjøkkenmaskiner. Det begynte som en prøveballong høsten 2001. Tre striper som han sendte rundt til forlag. Fredag hadde han sleppefest for sin andre samling på Spasibar i Oslo.

TOK AV. Den alvorlige humoristen har fått ubestridelig dokumentasjon på at det ikke bare et han som har sær humor. Et halvt år etter at den fattige kunstneren sendte ut sin første stripe, kunne han betale husleie med sine Fakta fra verden.
-Jeg trodde ikke det skulle bli mer enn ti sider, så fikk jeg en forespørsel fra Schibsted om å lage to i måneden til forlagets nye blad Smult. Den neste som ringte var Dagsavisens daværende kulturredaktør Brita Møystad Engseth. Etter to og et halvt år i Dagsvisen, ble jeg invitert til å være med på gjestestripen i Dagbladet. Og der har jeg fått fast plass, hver søndag, sier Karstein Volle på hjemlig besøk fra sitt kunstneriske eksil i Helsingfors.

I SKUFFEN. Hvor henter han så ideene til sine beretninger, som får leserne til å undres om Ludvig Nessa er blitt abortforkjemper eller om Dr. Oetker er en enkel pizzabaker eller en verdenskjent humanist?
-Jeg har en liten mann i skrivebordsskuffen. Han kommer fram hver dag klokken ti, får en liten kjeks og så gir han meg en lapp. Han heter Martin, og er veldig glad i kjeks, sier Karstein Volle med gravalvorlig pokeransikt før han bryter ut i et bredt smil.
-Det er en salig blanding av kvasivitenskap og tullball. Og innimellom politiske stikk. Som når amerikanerne invaderer et sted langt borte og vi vil være med på det. Når ting er absurd, vil jeg være med å tydeliggjøre det. Og få en latter på kjøpet, sier Karstein Volle. Og på sleppfesten spilte This Sect fra Oslo og Nazca fra Helsingfors. Sistnevnte med Karstein Volle som frontfigur. Han spiller på mange strenger, den talentfulle kunstneren fra Lier.Jeg har en liten mann i skrivebordsskuffen. Han kommer fram hver dag klokken ti.
Karstein Volle

Artikkeltags