30 tonn kunst

Martin Kuhn med modell av den nye skolen og Atlas-brønnen. Den mektige skulpturen blir plassert midt på skolens innetorg, selve hjertet i det nye skolebygget. FOTO: BJØRN ZARBELL-ENGH

Martin Kuhn med modell av den nye skolen og Atlas-brønnen. Den mektige skulpturen blir plassert midt på skolens innetorg, selve hjertet i det nye skolebygget. FOTO: BJØRN ZARBELL-ENGH

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

En 30 tonn tung søyle av larvikitt blir hjertet i nye Høvik/Stoppen skole i Lier.

DEL

LIER: «Atlas-brønnen» heter den og skal lages av den tysk-norske kunstneren Martin Kuhn. Med sine imponerende 7, 5 meter holder den taket oppe i torget i det nye skolebygget. Slik kjempen Atlas holdt himmelen oppe i gresk mytologi.

LES OGSÅ: Vant med larvikitt

Fornøyd

Både kunstner og jurymedlemmer var smilende fornøyd da vinnerutkastet ble presentert i biblioteket i Lierbyen i går. Martin Kuhn
har nettopp laget en stor steinskulptur til Åssiden videregående skole i Drammen. Den gang som nå var drammenskunstneren Reidun Bull- Hansen kunstnerisk konsulent.

– En spennende kunstner, som også er behagelig å samarbeide med. Skulpturen virker samlende på torget og gir det tyngde. Et prosjekt som godt kan brukes i undervisningen, sier Reidun Bull-Hansen.

Solenergi

Skulpturen skal tidvis overrisles av vann. Med en vannpumpe drevet av solenergi fra et solcellepanel på skolens fasade. En fin forbindelse til skolens miljøaspekt.

– Solen og naturkraften skal gjøres synlig i skolens indre – og hørbar gjennom brusen fra vannet, som kunstneren uttrykker det. Og rundt den mektige Atlas-brønnen har Martin Kuhn plasserte tre dråpeformede skulpturer i blankpolert larvikitt. Steindråper som inviterer til bruk og berøring.

1,5 millioner

Kunstneren som er så glad i larvikitt at han måtte bosette seg nær sitt favorittmateriale, ble juryens utvalgte i en lukket konkurranse med fem inviterte kunstnere.

Høvik/Stoppen skole skal åpne dørene for de første elevene 3. mai neste år. Så det er bare tiden og veien for Martin Kuhn i steinbruddet Stålaker ved Larvik.
Skulpturen har et budsjett på halvannen millioner kroner. I tillegg kommer utsmykning av fløyene i det nye skolebygget. De skal få kunst for drøyt en million kroner.

De 950 elevene får en solid dose kunst i bagasjen på sin ti år lange dannelsesreise ved nye Høvik/Stoppen skole.

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et kulturarrangement du ønsker å dele i Drammens Tidende

Artikkeltags