Gå til sidens hovedinnhold

Anders Bye 1933 – 2009

Artikkelen er over 11 år gammel

Det jeg skriver om, vil være aktuelt så lenge mann og kvinne slåss og elsker, pleide Anders Bye å si.

Nå er den største Øvre Eiker-fødte dikter siden Jonas Lie gått bort, 76 år gammel.

Bye vokste opp i et NS-hjem i Hokksund. Byes far var ingen angiver eller farlig NS-mann, men farens landssvik gjorde likevel et så sterkt inntrykk på et følsomt kunstnersinn at temaet svik og tilgivelse ble et sentralt tema i mange av Byes bøker.

Det førte også til at Anders Bye gjennom hele livet foraktet autoritære ideologier. Derfor ble han også en outsider i det svært venstreradikale kulturmiljøet på 1970-tallet.

Mye av den sosialrealistiske litteraturen som ble skapt at AKP-frelste forfatterspirer på 1970-tallet, er ganske pinlig lesning i dag. Anders Byes romaner fra denne epoken holder fortsatt mål, blant annet fordi han distanserte seg fra politisk korrekt mote, og heller skrev om det allmenne. På sitt aller beste er Bye i firebindssyklusen om «Sara», «Omkring Sara» (1973), «Sara og Iversen» (1977), «En eventyrer bekjenner» (1978) og «Rondo» (1979). Den første av disse fire utgivelsene, «Omkring Sara», kom som nyutgivelse i 2003.

Det var i seg selv en bekreftelse på at flere av Byes romaner leses fortsatt, lenge etter at de ble utgitt. Han foregrep også mannsrollediskusjonen med romanen «Mannen som ville bli menneske» i 1982.

Allsidige Bye var også en anerkjent dramatiker. Han hadde flere oppføringer i fjernsynsteateret, og han skrev dessuten librettoen til en opera av Alfred Janson som ble oppført i Stockholmsoperaen.

På hjemmebane oppnådde han publikumssuksess med det historiske stykket «Enge» i Drammens teater på begynnelsen av 1980-tallet. Et senere forsøk på et lokalt skuespill fikk ikke samme publikumsoppslutning.

Anders Bye var mye syk de siste årene. Han slet med et følsomt sinn. De som kjente Anders Bye godt, kan fortelle om en usedvanlig rik personlighet, et raust og intelligent menneske med utsøkt humor og giftig ironi – men også en person som til tider hadde det tungt og vanskelig.

Slik var også det mye omtalte ekteskapet med Julie Ege. Hver på sin side omtalte de hverandre som sitt livs kjærlighet.

De lykkeligste årene i Anders Byes liv var da han fikk lov til å være pappa, kjøre datteren Ella til fotballkamper og fylle den mannsrollen han selv hadde skrevet så godt om. Til tross for denne sterke kjærligheten holdt ikke ekteskapet. Det var nok et vondt paradoks for dem begge.

Anders Bye på Wikipedia

Kommentarer til denne saken