Er du blant dem som ikke leser hele artikkelen på nettet? Vel, la meg ta det viktigste først. Du MÅ se Stedsans Drammen. Hvorfor? Fordi det handler om deg, om oss, om Drammen, om før, om nå, om hva vi har vært, bør bli, kunne blitt.

Del på Facebook

Fordi du vil le, gråte, nynne, skvette, bli begeistret, kanskje provosert, mest sannsynlig møte noen du kjenner. Fordi du vil møte igjen en lapskausmiddag du egentlig hadde glemt. Savne en bestemor du glemte å besøke. Tenke på en ungdom du aldri lyttet til.

Stedsans Drammen er 1421 meter teater fordelt på nøyaktig tre timer og 11 minutter, og er Brageteatrets jubileumsgave til Drammen.

Det hele begynner med Drammens mange tusen år gamle historie, fortalt av tre parkfylliker på ti minutter.  Når kronologien er unnagjort, vandrer vi inn og ut av tid, rom og forskjellige former scenekunst.

Aldri får vi se den litt hjelpeløse amatøren med en tekst uten retning. Her har alle tablåer klare konflikter, karakterer og poeng. Amatørene har fått solid regihjelp av de mange regissørene bak forestillingen, og er helt tydelig blitt løftet av sine profesjonelle medspillere.

hhhh

Stedsans Drammens hovedprosjekt er å stå i krysset mellom fortid og fremtid med spørsmålet: Hvor skal vi? Hvem er vi?

Fagforeningspampen anno 1950 (en oslolosaktig Rune Temte) raser mot nåtidens arbeidere.
Betzy Kjelsberg (spilt med glød  og glede av Helen Vikstvedt) insisterer på å speile sin feminisme i vår tid.

Kjelsberg var neppe antydningens kvinne, og her sparker hun villig ut mot oldebarn Siv Jensen i  en svært direkte tone. Dettte er en forestilling som vil noe, og som insisterer på politikkens plass i teatret. Omsorgssvikt av eldre, nulltoleranse mot graffiti, kulturbyen Drammen og planer om et bilfritt sentrum.

Men Stedsans Drammen er først  og fremst en humanistisk vandring. En vandring der glemte pensjonister synger Per Sivle. Der Drammen i regn, Bojarenes inntogsmarsj, byens skatere, dansere, skuespillere, graffitikunstnere, symfoniorkester, kor og rappere går opp i en høyere enhet.

Hvordan vil jeg ikke si.
Du må bare se det selv.

Stedsans Drammen er en forestilling som er altfor mye bedre enn den påkostede jubileumsforestilling på torget.

Brageteatret har med dette  befestet sin posisjon i byen.
For teater blir ikke bedre enn dette.

stedsans