En taus jobb av et forfriskende nytt fjes

Av
Artikkelen er over 7 år gammel
DEL

«Thale»
Norsk fantasy/thriller med Silje Reinåmo, Erlend Nervold og Jon Sigve Skard.
Aldersgrense 15 år. 1 t. 19 min.
Manus og regi: Aleksander Nordaas («Sirkel»)

Har du tenkt over at noen må rydde opp der folk har dødd? Og at de som skal gjøre den typen arbeid bør ha mage for mer enn de fleste?

Vel, Leo (Skard) takler både blod og innvoller, mens vikaren Elvis (Nervold), som ennå ikke er vant til å vaske på åsteder, sliter.

LES OGSÅ: En god blanding romantisk komedie og agentaction
«This Means War» får terningkast 4

At frokosten kommer opp igjen gjør likevel ikke at han nekter å være med på nok et guffent oppdrag. Deler av en mann er funnet på et avsidesliggende sted, og Leo og Elvis reiser ut for å ordne opp.

Der ramler de over en skjult nedgang til en dyster kjeller. Mens sindige Leo vil vente på forsterkninger, er Elvis plutselig helt i siget. Det han finner nede i kjelleren blir likevel litt av et sjokk.

LES OGSÅ: Glimrende feel-bad
«Young Adult» får terningkast 5

Norge har mer enn tusser og troll å by på. Vi har huldre også. Det er et godt utgangspunkt for filmskaping i avdelingen folklore og det er virkelig ganske imponerende hva regissør Aleksander Nordaas har fått til med et relativt lavt budsjett.

At han selv står for manus, foto og klipp (i tillegg til scenografi, rekvisitter og kostyme, om jeg ikke husker rulletekstene helt feil) bør kanskje også nevnes – pluss at store deler er tatt opp nede i kjelleren i barndomshjemmet hans i Mosjøen over en periode på mer enn to år.

LES OGSÅ: «Drew Barrymore er så godt som umulig å tro på» 
«Big Miracle» får terningkast 3

Langt på vei treffer «Thale» som den skal. Det begynner kryptisk og bra, med et kassettbånd som surrer og går med urovekkende innhold. Og en god stund griper historien tak, mye takket være veloppbygd fremdrift, fine kontraster, god lyddesign og stemningsfull musikk.

Etter hvert blir imidlertid det rolige tempoet nesten litt for rolig. Enkelte elementer virker litt for utstuderte eller vel overforklarende. Og de digitale spesialeffektene imponerer ikke nevneverdig.

Men det er langt mer som trekker opp enn ned. Først og fremst er det forfriskende med relativt ukjente ansikter. Silje Reinåmo gjør en god, taus jobb som innestengte Thale. Også de to mannlige hovedrollene gestaltes godt, og særlig Jon Sigve Skard som Leo, overbeviser med nedtonet spillestil og stålkontroll.

Settingene, nede i kjelleren og ute i skogen, er dessuten glimrende, og det er et sjakktrekk at vi lenge ikke helt vet hva som truer mest. De små innslagene av vittigheter er heller ikke å forakte.

Det er også rimelig å anta at «Thale» vil kunne gjøre det riktig godt der ute i verden. Som mange sikkert har fått med seg slo «Trolljegeren» (2010) godt an også bortenfor norske skoger og fjell, og noe så eksotisk som en hulder og felespill burde absolutt kunne lokke et stort publikum til seg.

En god start på ferden er at «Thale» skal vises på festivalen SXSW (South by Southwest) i Austin i Texas i mars. Det er virkelig slett ikke verst.

Les flere anmeldelser på dt.no

Artikkeltags