Album / CD:  Morten Harket «Brother» Universal Music

Morten Harket har lagd sitt mest kommersielle soloalbum siden 1995, stappfullt av potensielle hits.

Tittelsangen «Brother», som åpner albumet, er allerede blitt kritikerrost og en stor radiohit etter at den ble lansert på Spellemannprisen.

LES OGSÅ: Ylvis og Harket klare for Elvefestivalen

De fire neste låtene er blant de mest fengende Harket har gitt ut siden «Wild Seed». Vi snakker om potensielle radiohits her: «Do You Remember Me?», «Safe With Me», «Whispering Heart» og «Heaven Cast». Dette er fengende, elegant, velprodusert og iørefallende pop. Men dette er ikke akkurat musikk som utfordrer.

Albumet viser heldigvis også Harket fra andre sider, så som den vakre balladen «There Is A Place» (akkompagnert av piano og cello) samt «Oh What A Night» og «Can’t Answer This», som har mektige strykere. Siste sang, «First Man To The Grave», skiller seg kraftig ut. Den balladen er skrevet av Ole Sverre Olsen alene, har mørk tekst og et arrangement med twangy gitar, strykere og spagettiwestern-stemninger – ikke ulikt stilen til det svenske bandet Weeping Willows.

Morten Harket synger som en gud på «Brother», som kommer til å bli en salgssuksess takket være de mange fengende, radiovennlige sangene. Men de største høydepunktene skiller seg ut fra suksessformelen: «Brother» (med en rørende tekst om samhold), «Oh What A Night» og «First Man To The Grave». Neste single bør bli «Do You Remember Me?», som har et minneverdig akustisk gitarriff. Bare én sang på albumet er anonym og kjedelig, «End of the Line».

LES OGSÅ: Harket sang på Sødra Cell

Vi regner Harket som lokal artist nå, etter at han i mange år har bodd på Sætre i Hurum. Men han har ikke opptrådt live i vårt distrikt siden a-ha holdt fire strake konserter i Drammenshallen i 1987. Heldigvis får vi høre ham på Drammen Elvefestival fredag 22. august, der han sikkert kommer til å synge mye fra «Brother», som er hans 6. soloalbum.

Solokarrieren startet i 1993 med «Poetenes evangelium», der tekstene var basert på dikt, og fortsatte med «Wild Seed» (1995), som ga ham hits med «A Kind of Christmas Card» og «Spanish Steps». Forrige album, «Out Of My Hands» (2012), ble møtt med blandet kritikk og lå ikke lenge på VG-listen.

Harket har imidlertid fortsatt samarbeidet med forgjengerens svenske produsent, Peter Kvint, på «Brother», hvor de to og den sørlandske lyrikeren Ole Sverre Olsen har lagd ni av de ti låtene sammen. Det hele er skrevet i Kristiansand og innspilt i Kvints Studio Brun i Stockholm, med Kvint på koring, gitar og bass, og Per Lindvall (som turnerte med a-ha på 90-tallet) på trommer. Kvint har for øvrig jobbet med både Britney Spears, Heather Nova, Natasha Bedingfield, Ingrid Olava og Ida Maria.