Bestemor ble opphavet til en suksessplate

STARTET PÅ FJELL. I mai for to år siden holdt Håkon Kornstad (t.v.) og Ingebrigt Håker Flaten konsert inspirert av de haugianske sangene Flatens bestemor hadde sunget. Mandag er de tilbake og holder konsert med det samme materialet.

STARTET PÅ FJELL. I mai for to år siden holdt Håkon Kornstad (t.v.) og Ingebrigt Håker Flaten konsert inspirert av de haugianske sangene Flatens bestemor hadde sunget. Mandag er de tilbake og holder konsert med det samme materialet.

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Et gammelt lydopptak med bestemors sanger førte barnebarnet på en reise fra Fjell kirke til forskjellige deler av verden, og tilbake.

DEL

DRAMMEN: Mandag holder jazzbassist Ingebrigt Håker Flaten og saksofonist Håkon Kornstad en spesiell konsert i Fjell kirke.

Denne kvelden skal ringen om Flatens bestemors sanger sluttes.

Selv om bestemor Elise ikke fikk oppleve det, er hun opphavet til en suksessplate som har ført barnebarnet til konsertopptredener verden rundt.

Det hele begynte nemlig med Flatens bestemor Elise, som var kulturbærer av gamle haugianske sanger.

Bestemors sanger

– Det startet da broren min, som driver konserter i Fjell kirke, ville at jeg skulle spille der og foreslo å ta tak i folketoner, forteller Ingebrigt Håker Flaten.

Under leting etter folketoner til konserten dukket det opp et lydopptak NRK hadde gjort, hvor bestemoren sang gamle Haugianske sanger.

– Vi har tatt vare på det melodiske aspektet og spiller folketonene som de er, men vi bruker dem som et springbrett for vår improvisasjon, forklarer Ingebrigt.

Verden rundt

Det var dette materialet de spilte på konserten i Fjell kirke. Og det var disse melodiene som ble gitt ut på albumet «Elise», som fikk en god mottakelse både nasjonalt og internasjonalt, og som førte til konserter mange steder verden rundt. Ingebrigts bror, sogneprest Ivar Flaten, gleder seg til duoen kommer tilbake for å spille der det hele startet.

– Jeg synes det er kjempespennende fordi vi føler oss delaktig i prosjektet siden det startet her på Fjell. Jazzen tar form av både musikken og rommet, så dette ser jeg veldig fram til, sier han.

Passer godt

Sogneprest Ivar Flaten synes også det passer godt med disse tonene i kirken, siden de er blitt til i en religiøs sammenheng.

– Bestemor lærte disse sangene på møter i et haugiansk miljø. Utgangspunktet hennes var å synge dem i gudstjenestesammenheng, sier han.

Sognepresten forklarer at tekstene i de haugianske sangene ble skrevet som viser med et kristent innhold. Men i stedet for slik de gjorde det i kirker ellers i landet, brukte de folketoner de kjente fra før til å synge sangene.

– Vi var mange på forrige konsert, og vi håper på flere nå, sier Sognepresten.

Artikkeltags