Fyller kirken i adventstiden med bilder av flyktninger

FLYKNINGER: Kapellan Per Erik Brodal (t.h.) synes bildene til Olav Leikanger passer godt inn i adventstiden i Bragernes kirke.

FLYKNINGER: Kapellan Per Erik Brodal (t.h.) synes bildene til Olav Leikanger passer godt inn i adventstiden i Bragernes kirke. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Besøker du Bragernes kirke i desember vil du se at veggene er fylt med malerier. Malerier av mennesker i nød og mennesker på flukt. Kunstneren håper bildene vil skape ettertanke i adventstiden.

DEL

DRAMMEN: Olav Leikanger fra Lier begynte allerede tidlig på 2000-tallet å male bilder med flyktninger og nød som tema. Krigene i Afghanistan og Irak rørte ham – og disse følelsene festet han til lerretet.

– Menneskene som flyktet gjorde sterkt inntrykk på meg. Jeg, som vanligvis maler naturbilder, begynte å male langt mindre idylliske bilder. Opp gjennom årene har det blitt flere, men jeg har aldri stilt dem ut før, sier Leikanger.

Motvekt til kjøpepress

Nå i desember henger ti av bildene hans på veggene i Bragernes kirke, og kunstneren selv synes det er spesielt meningsfylt å få vise bildene sine akkurat her.

– Jeg håper utstillingen kan være en slags motvekt til kjøpepress og kommersialisering, og at de vil mane til ettertanke rundt et viktig og aktuelt tema.

LES OGSÅ: Glitrende spilleglede

Tematikken i bildene til Leikanger er tredelt. Han maler motiver fra flyktningenes hjemland, med sammenrasede hus og nød. Videre ser vi flyktninger på reise mot nye og ukjente horisonter – før vi finner dem igjen i sine nye hjemland som asylsøkere med usikker framtid.

– I mange av bildene har jeg valgt å male mennesker som kommer til syne, eller bare så vidt er synlige midt i en stor masse ansiktsløse mennesker, de blir nesten flyktige som flyktninger.

VIKTIG: Olav Leikanger har aldri stilt ut bildene av flykninger som han har malt gjennom mange år.

VIKTIG: Olav Leikanger har aldri stilt ut bildene av flykninger som han har malt gjennom mange år. Foto:

Veldig aktuelt tema

Kantor Jørn Fevang er glad for å åpne dørene for Leikanger og bildene hans, og vil gjerne at kirkerommet blir brukt til flere utstillinger av denne typen.

– Utstillingen nå er veldig aktuell. 2. søndag i advent kalles Menneskerettighetssøndagen, og da blir dette tema for gudstjenesten den dagen.

LES OGSÅ: Her er julestemning garantert

Men Fevang vil ikke være med på kirken med dette tar politisk standpunkt.

– Når ble det politikk å bry seg om andre mennesker? Det er grunnstenene i kristendommen – medmenneskelighet og det å hjelpe mennesker i nød. Og om det kan tolkes politisk, så er ikke det uvanlig at kirken faktisk mener noe om samfunnet rundt oss, sier han.

– Kirken har standpunkter som noen ganger går på tvers av enkeltes politiske holdninger, men vi har ingen politisk slagside – vi kan være kritisk til alle politiske retninger om det går på tvers av kirkens verdier, sier Fevang.

Jesus var selv flyktning

Kapellan Per Erik Brodal skal lede gudstjenesten hvor menneskerettigheter er tema. Han liker det han ser på veggene i kirken.

– Vi må huske det at Jesus også var en flyktning da han flyktet til Egypt. Under gudstjenesten vil vi snakke om medmenneskelighet og fokusere på verdens flyktningproblem. Vi kan ikke unngå å snakke om det – det er godt å kunne vende blikket litt utover, og disse bildene hjelper oss med det, sier Brodal.

Inspirasjon til bildene har Leikanger fått fra nyhetsdekningen.

– Men, som kunstner må man finne noen paralleller i seg selv. Jeg har kjent på mine egne følelser, som usikkerhet, fremmedgjøring og det å bli alene. Jeg håper disse følelsene er gjenkjennelige i bildene mine, sier Leikanger.

Artikkeltags