LIER: Elisabeth Thormodsrud har spilt gitar siden hun var fem, men ble først oppmerksom på ukulele under Hallingstad Grand Prix. En sjuendeklassing spilte Espen Linds låt «Scared of heights», og musikklærer Thormodsrud ble imponert.Så tenkte hun ikke så mye mer på gitarens hawaiiske lillebror før hun i sommer var hjemme i Holmestrand. Thormodsrud gikk i sentrum da et tog med ukulelespillende folk paraderte i gatene. Norsk Ukulelefestival var i byen og musikklæreren for sjetteklassingene på Hallingstad skole hadde fått en god idé.

Thormodsrud fikk klarsignal fra rektor til å kjøpe inn 20 ukuleler på skolens regning. I går holdt sjetteklassingene konsert for medelever og lærere.

LES OGSÅ: Spilte seg til UKM-finalen på ukulele

Ukulele er bedre

– Vi spilte blokkfløyte i fjerde og femte klasse. Men vi liker ukulele bedre, mye bedre, sier 11-åringene Martine Skar Ekenes, Thea Antonsen Kristoffersen og Karoline Høysæther.

De mener selv at repertoaret består av 15 til 20 låter. I går spilte de noen av dem, deriblant de personlige favorittene «Honolulu» og «Ukulele». Sistnevnte er en svensk låt som musikklæreren har oversatt til norsk tekst.

– Det er så enkelt! Se her, dette er en D, sier Thormodsrud. Konserten er ferdig og ukulelemisjonæren holder den lyseste strengen nede ved tredje bånd.

Lind, nilsen, Beirut, jack

Blokkfløyten har, ifølge Musikkordboken på nett, vært instrumentet brukt til musikkundervisning i barneskolen siden starten av 1900-tallet. Ukulelen ble populær på Hawaii på 1800-tallet. I de siste årene er den blitt brukt av musikere med popsensibilitet, som Espen Lind og Siri Nilsen, og indiekredibilitet, som Beirut og Jack Johnson.

Musikklærer Thormodsrud har opplevd stor interesse blant elevene for byttet av instrument. Flere av dem har gått til anskaffelse av sin personlige ukulele. Andre har satt det på ønskelista til jul. Blokkfløyte er kanskje ikke verdens vanskeligste å spille, men det krever bruk av noter.

– Jeg er ikke motstander av å lære noter, men det trenger man ikke med dette. I tillegg er det to strenger færre enn gitar, så det er ganske enkelt å lære seg. Og det er som jeg sier, hvis du tar med deg deg ukulele på fest, ja da blir du automatisk midtpunktet.

Thormodsrud har til og med debutert på Youtube som et resultat av sin misjon. Via adressen youtube.com/etukulele får elevene pedagogisk veiledning. Målet er til syvende og sist å få elevene interesserte i musikk.

– Det er litt rart, men man føler seg aldri alene når man spiller et instrument, sier hun.