Englenes hus

I den innerste stua er både kristne, buddhistiske og hinduistiske pyntegjenstander og bilder i skjønn forening. – Dette er godstua, sier Ragnhild.

I den innerste stua er både kristne, buddhistiske og hinduistiske pyntegjenstander og bilder i skjønn forening. – Dette er godstua, sier Ragnhild. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Når Ragnhild Lien ser en engel hun virkelig liker, kjenner hun det i magen. Da er det bare en ting å gjøre.

DEL

MODUM: Der Øst-Modumveien slynger seg mellom skoger og åkre, akkurat der hvor Tyrifjorden er bredest, ligger et sort sveitserhus med røde vinduskarmer.

Del på Facebook

Her har eiere kommet og gått siden det ble satt opp mellom 1910 og 1917. Og for fem og et halvt år siden la enda noen nye eiere sin elsk på det: Samboerparet Erland Evjen og Ragnhild Lien.

– Velkommen inn! smiler Ragnhild, og åpner døren til en gang full av gammel sjarm fra gulv til tak. Her henger det hatter på veggene, bilder av kvinneskulpturer i trappeoppgangen og et stort speil. Og på hver dør henger et bilde av jomfru Maria.

– Ja, hehe. Jeg har dilla på kvinneskikkelser, og madonnafigurer spesielt, smiler Ragnhild.

– Og engler, legger hun til.

Akkurat hvor stor denne interessen er skal vi snart oppdage. Hittil har vi bare sett gangen.

SE BILDER FRA HUSET HER

Tilbake til 1900-tallet

Ragnhild tar oss med inn i en stue i klunkestil. En stil som var spesielt populær på begynnelsen av 1900-tallet, som både Erland og Ragnhild elsker.

En løvesofa med rødt trekk lyser mot oss fra vindusveggen, og mot kakkelovnen rett over gulvet. De fleste av husets møbler har samboerparet funnet etter at de flyttet inn, og sammen skaper de en gjennomført gammeldags stil. Men så har de også brukt en del tid på det.

– Det er hobbyen vår å lete etter møbler. Vi elsker å kikke i bruktbutikker, og på loppemarkeder, sier Ragnhild, før hun snur seg mot en av hyllene på veggen. Der gestikulerer hun mot en rad med madonnafigurer.

De står forresten overalt her inne. Og der madonnafigurene ikke står, der står englene.

– Jeg elsker sånne skulpturer, smiler Ragnhild, og så tar hun oss med videre inn i den innerste stuen.

En stue for engler

Den gammeldagse stilen er like gjennomført her inne som i stuen vi nettop forlot. Men kanskje er det religiøse aspektet enda litt sterkere. Ragnhild er glad i både kristen, hinduistisk og buddhistisk kunst, og her er både bilder og figurer fra de forskjellige trosretningene i skjønn forening. Men det er likevel englene som har tatt over stua.

De er stående og hengende, malte og broderte, som lysestaker og lamper. Vi kan ikke annet enn å spørre.

– Hvor mange engler har du?

Ragnhild bryter ut i latter.

– Det har jeg ikke telt! ler hun, og så setter hun i gang å gjøre nettop det. Det skal vise seg at det er 22 engler bare i de to stuene i første etasje.

– Og det er jo sikkert en god del flere! ler hun.

Det har seg nemlig sånn, at når Ragnhild Lien ser noe hun virkelig liker, som regel en engel eller en madonnafigur, så får hun vondt i magen. Og da må hun bare ha den.

– Jeg har gått på den smellen et par ganger, at jeg har kommet tilbake for å kjøpe den tingen jeg ville ha, og så har den vært solgt. Så når jeg får den følelsen, da må jeg bare slå til, smiler hun.

– Men selvfølgelig innenfor rimelighetens grenser, legger hun til.

Musikalsk dostol

Blant Erland og Ragnhilds gamle møbler og gjenstander, er også en gammel dostol på soverommet. Her har den fått en helt ny funksjon, og rommer musikeren Erlands tekster og melodier.

– Han driver og skriver hele tiden. Det hender han skriver på senga, og da havner de i doen, smiler Ragnhild.

Apropos det, i dette huset har også badet fått sin særegne stil. Her er det ikke engler som gjelder, men afrikanske kvinnefigurer.

– Dette er typisk kitsch, men jeg synes de er fine. Det må jo være fint på do også, sier hun, og passerer nok en madonna på vei ut.

LES OGSÅ: Anne Persson Hetland og John Ivar Thun har skapt et historisk hjem på Marienlyst gård

Artikkeltags