Det alternative alfabet

<b>H</b>åndanalyse

<b>H</b>åndanalyse

Artikkelen er over 13 år gammel

Det er lett å gå seg vill i den alternative jungelen. Stadig flere prøver alternative behandlingsmetoder, stadig flere utøvere dukker opp på markedet. Her er en oversikt over noen av tingene du kan støte borti om du tar steget inn i den alternative verden.

DEL

Akupunktur handler om å sette i gang kroppens eget forsvarssystem, forklarer akupunktør Jan Norstad.
Man blir ikke nødvendigvis frisk av akupunktur. Harmonisering av kropp og sjel står i fokus.
Ved å kjenne på puls, se på pasientens tunge og kjenne på magefølelsen vet Norstad hvor han skal sette akupunkturnåler.
- Akupunktur handler om energibevegelser. For eksempel kan man harmonisere pasienter som har kreft. Mange leger sender pasienter med forskjellige diagnoser til meg i håp om at jeg kan harmonisere pasienten, sier Jan Norstad som driver Akupunktur-Smertklinikken i Drammen.
Norstad er utdannet fysioterapeut. På åttitallet utdannet han seg som akupunktør i tillegg. I dag er det kun nålstikking som praktiseres hos drammenseren. Han forteller om god erfaring med behandling av blant annet lette depresjoner, angst og flere ryggproblemer.
- Jeg mener man bør forsøke alternative behandlingsmetoder og se på effekten av dette før man tar i bruk skolemedisin ved for eksempel depresjoner. Vi vet at blant annet lykkepillen har en rekke bivirkninger. Mange av mine pasienter har klart seg uten lykkepille og i stedet benyttet akupunktur, sier Norstad.
Han opplever en helt annen aksept for yrket nå i forhold til for fem år siden.
- Skolemedisinere viser generelt en helt annen holdning til alternativ behandling. Mange har mye å vinne på å forsøke alternativ behandling før de legger seg under kniven. Det beste for pasienter er at det opprettes samarbeid mellom leger og alternative behandlere, sier akupunktøren.
- Akupunktur er en ufarlig metode for å sette i gang kroppens eget forsvarssystem, sier Norstad.
Han understreker at det er svært viktig at man forsikrer seg om at den man får behandling hos har relevant utdanning.

Bachs Blomstermedisin - Duggen fra ville blomster og planter benyttes som helbredende faktor. Lege og homøopat Edward Bach tok utgangspunkt i at sykdommers opprinnelige årsak ligger i negativt ladede følelser.

Celleterapi - Inntak av friske celler fra dyreorganer for å styrke kroppen og bedre organfunksjonen.

Devananda - Guddommelig lykke.

Eurytmi - Antroposofisk danseterapi som det undervises i ved alle Steiner-skoler.

Fargeterapi - Bruk av farger eller farget lys i terapeutisk øyemed der fargebad, farget drikke og fargene i mat kan inngå i behandlingsprosessen. Utarbeidet ut fra ideen om at fargeimpulser vi utsettes for påvirker kroppens fysiologiske prosesser.

Geobologi - Vitenskapen om de forskjellige former for jordstråling og anvendelsen av den. Brukes ved geografisk lokalisering av årer i terrenget og plassering av boliger, kirker og templer.

Gjensidig terapi -Terapiform hvor terapeut og klient etter klart avtalte og definerte regler bytter roller.

Håndanalyse - Analyse av håndens form, linjer, punkter, størrelse og struktur. Danner utgangspunkt for karakteranalyse og spådommer om skjebne, fortid og fremtid.
Hjernebalansering - De fleste mennesker er styrt av en hjernehalvdel. Flere selvutviklingsteknikker forsøker å aktivere den ikkedominerende halvdelen for å oppnå økt kapasitet, livskvalitet, energi og skaperkraft. Den ene halvdelen er intuitiv og følelsedominert, mens den andre er rasjonell, mental og teoretisk.

Irisanalyse - En diagnosemetode der iris (øyets regnbuehunne) avspeiler kroppen etter soner. Alle flekker og mønstre i irs kan signalisere områder som er svekket. Metoden ble først lansert av legen Ignatz von Peczely i 1881.

Jording - Betyr å ha bakkekontakt, stå på egne ben og få energi ned i bena. Dette skal være viktig for å tåle angst og truende og vanskelige følelser. Anbefales som en motvekt mot overdreven meditasjon.

Kabbala - Populært blant mange av de store stjernene i Hollywood. Det er en esoterisk jødisk, muntlig overlevering av viten som stammer fra førkristen tid. Skal vise veien til opplysthet og bruker livets tre som bilde på de mulighetene mennesket har i seg, i tillegg til å være et kart over de forskjellige bevissthetsnivåer det er mulig å erfare.

Lydhealing - Å gjøre hel ved hjelp av lydens effekt på kroppen ved bruk av stemmen og/eller instrumenter.

Meditasjon - Endret bevissthetstilstand, ofte knyttet til konsentrasjon og fordypelse rundt et fokus. Kan hjelpe mot stress, rastløshet, angst og depresjon.

Nevralterapi - Avblokkering ved hjelp av injeksjon av lokalt bedøvelsesmiddel eller vann.

Ortosøvn -Dyp, drømmeløs søvn som opptar det meste av soveperiodene.

Poltergeist - Larmende, forstyrrende fenomen eller spøkelse som særlig manifesterer seg ved hjelp av fysiske ødeleggelser. Pyramidekraft - Pyramideformen kan skape et forsterket kraftfelt som endrer takten i de fysiske, kjemiske og biologiske prosesser. Hjerneaktivitet har vist endringer hos mennesker under opphold i pyramider.

Qigong - Kinesisk bevegelsestrening som skal manipulere ytre og indre chi for å skape balanse og oppnå åndelig innsikt eller som basis for helbredelse. Brukes også som kampsporttrening. Bevegelsene skal være naturlige. 3 000 år gammel tradisjon.

Rosenmetoden - Frigjøring av ubevisste følelser. En rosenterapeut kjenner på kroppen hvor muskler er spent og åndedrettet låst. Utøverne mener at emosjoner og muskler henger sammen.
Soneterapi - Kroppens forskjellige organer avspeiles i reflekspunkter på føttene. Ved hjelp av trykk og massasje på føttene mener utøverne at de stimulerer organer.
Tredje øye - Et punkt lokalisert i pannen mellom øyenbrynene. Assosieres med klarsynthet og intuisjon.

UFO - Uidentifisert flygende objekt som indikerer besøk fra andre planeter.

Vegetoterapi - Berøring og øvelser som skal frigjøre spenninger. Danner opphavet til det mangfold av kroppsorienterte terapier som fins i vesten.

Zen - Japansk form for buddhisme praktisert ved meditasjon og gjennomført selvdisiplin for å øke erkjennelse og selvinnsikt for å oppdage at følelsen av "jeg" er høyst relativ. Man skal oppleve å våkne fra det normale søvngjengeri. Har en form som er rik på historier, gåter, lignelser og selvmotsigelser som skal frigjøre ved forbigående å lamme fornuften.

Øreakupunktur - Nålestimulering av bestemte punkter i øret. Utøverne mener punkter i øret speiler resten av kroppen.

Yoga - Betegner forskjellige disipliner av selvhjelpsøvelser som brukes for å oppnå fysisk, mental og åndelig helse.
ANNE LOVISE DIRDAL-SILLE
anne.lovise.diirdal-silledt.no

KILDE: ALTERNATIVT NETTVERK

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et kulturarrangement du ønsker å dele i Drammens Tidende

Artikkeltags