DRAMMEN: – Jeg tror den vil være kontroversiell, den er jo i en bøllete sjanger, sier Rune Tøndell i Drammen Filmklubb. Hittil har filmen kun blitt vist på to lukkede visninger i Norge.

Når Drammen Filmklubb nå lanserer vårens program, er sensur i film et av fokuspunktene. «Hora» er den ferskeste av totalt 19 filmer. Og den kan fort vise seg å bli en omstridt film i et land som ikke akkurat flommer over av filmer som kan klassifiseres innenfor rape/revenge-sjangeren.

I grove trekk tar filmen deg med til en avsidesliggende norsk hytte. Tre menn voldtar en kvinne før de bruker en kniv på å rispe «hora» i pannen hennes. Kvinnen, som spilles av pornoskuespiller Isabel Vibe, ordner seg en hagle og kommer tilbake for å ta hevn på voldtektsmennene.

Spillefilmdebut

– Jeg ville utforske 70-tallets exploitationsjanger og ta inn elementer fra alle undersjangre og legge det i en kategori som heter rape/revenge, forteller regissør Reinert Kiil.

27-åringen ble tidlig i livet en dedikert filmnerd med forkjærlighet for 70-tallets skrekkfilmer. Som tiåring snek han seg til å se skrekkfilmer med 18-årsgrense.

Nå har han realisert drømmen om å regissere sin første langfilm, og trives godt med å lage noe som skiller seg godt fra mengden av norske spillefilmer.

– Bare det å legge filmen inn i kategorien rape/revenge. Ja, det slår så j ... hardt. Alle tenker jo det motbydeligste, sier Kiil. Ønsket om å ta litt sjanser innenfor filmmediet er motivasjonen, ikke det å vise brutal vold i seg selv.

Prisvinner i Nederland

– I norsk film generelt savner jeg at man tar litt flere sjanser. Man skal alltid være så trygg, sier Kiil som med «Hora» vant hovedprisen under BUT Film Festival i Nederland. En filmfestival for B-filmer, undergrunnsfilmer og trashfilmer.

– Under visningen var det en fyr som svimte av og ei jente som ble så kvalm at hun måtte spy. Og det var jo på en festival som viste mange slike filmer, sier Kiil.

Sensur som tema

Drammen Filmklubb startet vinteren for to år siden og har i dag i overkant av 70 medlemmer. Etter mange klassikere, vrir de nå fokuset.

– Ja, vi vrir det til nyere filmer. Vi skal være et alternativ til de filmene som settes opp på KinoCity, sier Tøndell.

Sensur i film blir et av fokuspunktene i vårens program, som også inkluderer et foredrag om sensur i regi av Medietilsynet.

LES OGSÅ: Her er kulturhøydarene i Drammen i 2010