DRAMMEN: Prøveprosjektet med å låne ut elektroniske bøker på Drammensbiblioteket ble sparket i gang 21. oktober. Siden da har 600 e-boklån blitt registrert.

I stedet for å gå i bokhyllen på biblioteket kan man nå laste ned en bok fra bibliotekets nettsider. Og i stedet for å lese boken på papir, benyttes et lesebrett eller en iPad. Også lesebrettet lånes ut på biblioteket.

– Jeg er overrasket over hvor bra det har vært med tanke på det spede utvalget av titler, sier Dag Erlend Lohne Mohn, prosjektleder for e-bokprosjektet ved Buskerud Fylkesbibliotek.
For det er foreløpig ikke mange bøker å velge i om du vil lese en norsk e-bok. Drammens-biblioteket har 60 forskjellige titler til utlån. Mens det er et stort utvalg av e-bøker internasjonalt, er Norge blitt en e-boksinke, hevder Lohne Mohn.

LES OGSÅ: Norske dataspill til folket

Forlagene frykter tap

Hittil er det kun Cappelen Damm som har gitt ut e-bøker på norsk. De andre forlagene har foreløpig ikke kommet ut med sin fellesløsning for e-bøker.

– Utvalget er dårlig. Men det er fordi forlagene har vært tilbakeholdne med å komme seg ut på dette markedet. Min påstand er at de er redd for å tape inntekter. Norske forlag eier norske bokhandlere og distribusjonsleddet, sier Lohne Mohn.

I dag fungerer e-bokutlånet slik at Drammensbiblioteket kjøper en lisens for hvert eksemplar de ønsker å låne ut. Lohne Mohn ønsker i stedet en løsning der biblioteket betaler en sum for hver gang de låner ut boken. Denne ordningen er allerede gjennomført i Sverige.

– Men forlagene frykter at det skal gå ut over salget, hvis det ikke er noen ventelister, sier Lohne Mohn, og forklarer at biblioteket derfor har et begrenset antall bokfiler til utlån.

HER KAN DU LÅNE E-BØKER

E-bok vil bli viktigere

Men flere og nyere bøker vil snart komme ut på markedet. Når de gjør det tror Lohne Mohn at vi vil gå gradvis over til e-bøkene.

– Jeg tror e-bøkene vil bli mer og mer viktige. Etter hvert viktigere enn papirboken, sier han.

Mange er i dag skeptiske til e-bøker, og ser ikke for seg at det vil bli like hyggelig å krølle seg opp i godstolen med et lesebrett, som med en bok. Det er en skepsis Lohne Mohn tror vil forsvinne når man gir e-boken en sjanse.

– Jeg tror det blir glemt. Det er historien som betyr noe, ikke hva du leser på, sier han.
Men han understreker at det ikke er bibliotekets mål å utradere papirboken.

– Det viktige for oss er at folk har tilgang til litteratur, uavhengig av plattform. Og e-bøker har en naturlig plass på biblioteket, sier han.

LES FLERE LOKALE KULTURNYHETER HER