Korps i togkrise

– Vi mangler spesielt kornetter. Det blir ikke noe skikkelig musikk uten, sukker formann i Drammen Brannvesen musikkorps, Morten Myhrvold.

– Vi mangler spesielt kornetter. Det blir ikke noe skikkelig musikk uten, sukker formann i Drammen Brannvesen musikkorps, Morten Myhrvold. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

Det går ikke lenger alltid et korpstog. Drammen Jerns Musikkorps får inn dansker til å fylle korpset på 17. mai. Drammen Brannvesen Musikkorps har gitt opp hele nasjonaldagen.

DEL

DRAMMEN: Messinginstrumenter i lett oppvarming kan høres fra utgangen til brannstasjonen. I en liten gymsal i annen etasje på stasjonen sitter formannen i Drammen Brannvesen Musikkorps, Morten Myhrvold og en ivrig gjeng klar til dagens øving.Musikkorpset, som siden 1949 har gått først i toget i Drammen, blir nå sittende helt stille på 17. mai.

– Du kan trekke fra fem-seks mann som ikke kan marsjere. Og det blir ingen marsjering med de 14–15 som da er igjen. Vi synes det er forferdelig leit, for det er en stor tradisjon som blir brutt når vi må trekke oss fra toget, sier Myhrvold.

Avisreklame er prøvd før, sammen med stand og brosjyre. Et par nye er det blitt, men flere har falt fra.

– Jeg er jo redd for framtida når jeg ser situasjonen vi og andre er i nå, sier korpsformannen.

Les alt om 17.mai i fjor her.

Danskene redder 17. mai

Melodien lyder likt fra nesten alle byens korps: Det blir stadig vanskeligere å få nye medlemmer. De eldste i korpsene har ikke helse til å marsjere lenger, og resultatet blir magre tog som marsjerer mot en mulig korpsdød.

– Det som redder oss på 17. mai er at vi har besøk fra vårt danske vennskapskorps, sukker Gro Standal, leder av Drammen Jerns Musikkorps.

– Tidligere var det slik at de kom fordi de gjerne ville spille, men nå ringer vi dem og spør om de kommer i år også. Hadde det ikke vært for dem, så hadde vi måttet gå ut på det åpne markedet og hente inn gamle medlemmer, sier Standal.

(artikkelen fortsetter under bildet)

mussikoprs

Drammens Jerns Musikkorps skapte god stemning på Marienlyst skole under høstkonserten  i fjor. FOTO: INGVILL DRÆGNI

Det er nettopp det som er løsningen i Filadelfia Hornorkester, der avgåtte musikanter redder nasjonaldagen.

Den enes død ...

Glassverket Musikkorps valgte å avlyse 1. mai-spillingen i fjor.

– Skal vi ut og spille, vil vi låte og se bra ut, sier leder i Glassverket Musikkorps, Steinar Eggum.

Han håper at de blir mange nok i år, slik at de kan marsjere både på arbeiderdag og nasjonaldag.

– Vi får ta en opptelling nå. Og kanskje noen fra brannvesenet kan komme inn i vårt korps. Det vil hjelpe, sier Eggum håpefullt.

Alle korpslederne følger samme takt når de beskriver den negative spiralen: Færre barn i skolekorps betyr mindre rekrutteringsgrunnlag.
Og færre ungdommer i de voksne korpsene, gjør dem mindre attraktive for dem som fortsatt spiller gammel jegermarsj etter endt ungdomsskole.

Nye togtider

Korpslederne har nå begynt å snakke om å hjelpe hverandre – og å kanskje slå seg sammen.

– Jeg mener at vi bør slå sammen noen korps, sier Jan Elgvang i Strømsgodset Musikkorps.

LES OGSÅ: Feirer seg selv i hele 2012

Han tror ikke at færre korps vil ødelegge toget.

– Verden er ikke som før, da brannvesenet gikk foran i toget i tilfelle brann. Også 17. mai-togene har endret seg. Det er ikke lenger fulle skoleklasser, og da trenger det ikke å være så tett med korps. Det er jo heller ikke sånn at alle korps vil råtne opp, sier Elgvang.

Hans ønske for Drammen er et korps som har lavere ambisjonsnivå.

– Dessuten trenger vi et elitebrassband, sier Elgvang.

LES OGSÅ: Dugnadsånden er ikke død
 

Artikkeltags