DRAMMEN: Torsdag 4. september kom den anerkjente kunstneren Oddmund Raudberget med kritikk av både utstillingen «Crossover» i Lychepaviljongen, av Drammens Museum og Drammens Tidende. Museumsdirektør Åsmund Thorkildsen mente karakteristikkene avslører mangelfull innsikt i nyere kunst.

«Crossover»-utstillingen er kurert av Drammen Kunstforening. Det er de fire kunstnerne Ari Behn, Linn Cecilie Ulvin, Tor-Arne Moen og Svein Nyhus som stiller ut. Raudberget mente følgende om utstillingen:

– For meg er dette søppel. Det er barnslig.

– Noen vil si at dette er nyskapende. For meg er det bare rot.

BAKGRUNN: Kunstner omtaler utstilling som søppel

Lek og forskning

Kunstner Svein Nyhus er en av de fire kunstnerne som stiller ut. Han er bokillustratør, og sier selv at han derfor beveger seg mer i håndverkstradisjon enn tradisjonell bildekunst, og at verkene hans ikke egentlig er ment å henge på en vegg.

– Jeg synes det er gøy at han mener ting, jeg ikke redd for å bli kalt barnslig eller ikke nyskapende. Der er jeg helt enig med han, men det lever jeg bare godt med, sier Nyhus. Han mener det egentlig bare er «The big bang» som er genuint nyskapende i verden:

– Det andre er en repetisjon og videreutvikling, sier han. Ifølge Nyhus kan man definere kunst på mange måter, for ham er kunst «lek pluss forskning.»

–  Hvis det er målet, så ser det ut som Ari Behn har lekt, og sikkert forsket når han har blandet farger underveis, sier han.

LES OGSÅ: Museet svarer på kritikken

Svarer på kritikken

Kunstner Tor-Arne Moen er blant de fire kunstnerne som stiller ut, han skriver dette i en kommentar om kritikken:

– Hadde denne kritikken vært mer presis og nyansert, og inneholdt ett eneste holdbart argument, og hadde Raudberget gjort noe forsøk på å forklare hvorfor denne utstillingen er så dårlig, så kunne man oppfattet dette som et friskt pust som kunne spore til debatt. Men slik jeg ser det er dette dessverre bare klassisk kunstnerhetsoppgulp av den sorten vi hører i taxikø klokka fire om natten eller i miljøer som ikke har forståelse eller interesse for kunst i sin alminnelighet.

Oddmund Raudberget sier til Drammens Tidende at han ikke ville nevne Moens bilder.

– Men det er innenfor samme lettvinte, overfladiske stil.

Vil ikke blande seg

Gjennom styreleder i Drammen Kunstforening Harald Gautneb får vi opplyst at Ari Behn ikke ønsker å blande seg i debatten i Drammens Tidende.

Det har ikke lykkes Drammens Tidende å få en kommentar fra Linn Cecilie Ulvin fredag.

LES FLERE SAKER PÅ DT.NO:
Bilberging stengte Oslofjordtunnelen
– En svært ubehagelig opplevelse
Mann truet med kniv mot halsen