Gå til sidens hovedinnhold

Studenthus på vei

Artikkelen er over 8 år gammel

I går kom brevet drammensstudentene har ventet på: De får 325.000 kroner til å etablere studenthuset «Den lille legende». Det betyr et sted i sentrum for ungdom ned til 18.

DRAMMEN: – Vi er kjempefornøyd med dette, sier leder i Studentparlamentet i Buskerud, Frank Ronny Idland (30).Han fikk vite om tildelingen for et par uker siden, men brevet fra Regionrådet for drammensregionen kom med den formelle bekreftelsen i går. Med pengene kan styringsgruppa Idland leder for alvor starte arbeidet med å sirkle inn hvor et studentsenter skal ligge, og hva det skal inneholde. Alt tyder på at de starter opp i midlertidige lokaler i bygningsmassen på Union, slik at studentene som starter opp til høsten kan presenteres for et tilbud allerede i Studentuka.

Samtidig vil styringsgruppa, med representanter fra alle Unions tre høyskoler, få tid til å skreddersy det perfekte senteret. Eller Legenden, om du vil.

– Vi er i dialog med forskjellige aktører. Vi ønsker nærhet til campus, hvis vi flytter ut, så er det i retning av sentrum, sier Idland. 

LES OGSÅ: 30 nye studieplasser til HiBu

Politisk unntak

Torsdag skrev Drammens Tidende om byens mangelfulle utelivstilbud til tenåringer, både de under og de over 18 år. Gjennom flere saker de siste årene har vi satt søkelys på en situasjon der høye aldersgrenser hindrer myndige unge voksne i å ta en øl på byen.

Da bystyret i april vedtok retningslinjer for alkoholsaker for perioden 2012–2016, videreførte de dagens holdning om at det «ikke er hensiktsmessig å tillate nattåpne skjenketilbud med 18-årsgrense i bysentrum i helgene, på generell basis». Det vises til ordens- og voldssituasjonen, og de som ønsker tillatelse til unntak, må søke spesielt og i samråd med politiet. Men én gruppe unge skapte politikerne et vindu for, nemlig studentene.

Erik Løvgren (Ap) fremmet et tilleggsforslag om at studenthus med 18-årsgrense må sees i særstilling, selv om det plasseres i sentrum. Forslaget ble vedtatt.

LES OGSÅ:Politiet vil stoppe utelivsvold med skjenkekutt

Penger fra fylket

Med gårsdagens brev, kan det om kort tid oppstå et positivt tilskudd for byens unge. Regionrådet for drammensregionen viser til søknaden fra 21. januar i år, og gir tilsagn på inntil 325.000 kroner til prosjektet. Pengene bevilges fra Buskerud fylkeskommunes midler.

– Vi søkte Drammen regionråd om 500.000 kroner for å gå grundigere til verks enn bare å finne plassering og lokale, og håpe det går bra, forklarer Idland.

Han peker på at studenthusene som har blitt legendariske, som Samfundet i Trondheim, har vært konsekvente på hva man vil ha inn.

– Den fasen er vi inne i nå. Vi ønsker oss mer enn en brun pub, sier Idland. Han ramser opp muligheter for scenefremførelser, gjesteforelesere, debatter som også kan tiltrekke seg flere i flerkulturelle Drammen. Studentene har allerede hatt Gahr Støre på besøk, så hvorfor ikke FN? Håpet er å få til noe legendarisk.

– Vil huset også ønske byens 18-åringer velkommen, selv om de ikke har studentkort ennå?

– Vi er veldig åpne for å tenke på dem. Må se på restriksjoner som følger eventuelle løyver, men vi ønsker å lage et tilbud for alle over 18. Så får vi se hva vi får til, sier studentledere.

LES OGSÅ: Studenthus kan være redningen

LES OGSÅ: Lang vei til å bli en studentby

Kommentarer til denne saken