- Når jeg sitter og tester spillene vi lager, tar det ti minutter før jeg spretter opp og føler at jeg må gjøre noe fornuftig, ler spillutvikler Tinka Town.

- Jeg kan ikke noe for det, men det er flink-pike-syndromet som tar over, fortelller hun.

Avhengig

Tinka Town mener at dersom hun hadde spilt mer, hadde hun mest sannsynlig blitt sugd inn i fantasiuniversene og blitt der.

- Og det har jeg ikke anledning til, sier småbarnsmoren bestemt.

Hun og venninnen Stine Wærn opprettet i 2002 Ravn Studio. Det var først i 2006 de fikk ansatt flere, og de startet opp på fulltid. Nå har de produsert en dokumentar, en barne-tv-serie, playstation-spillet “Snakeball” og PC-spillet “Englekræsj”, “Flåklypa Grand Prix” på DS og “Knerten” på DS kommer ut til jul.

LES OGSÅ: Nordisk pris til dataspillet Englekræsj

Neste Nintendo DS-prosjekt blir et Kaptein Sabeltann-spill. Et prosjekt de har jobbet med siden slutten av 2009 er det nettbaserte spillet “Miljøagentene”, som skal gjøre barn mer miljøbevisste. Og mer på gang er det, men det er foreløpig hemmelighetsstemplet.

Navnetrøbbel

Tinka Town er vokst opp i Svelvik, men på den tiden hadde hun navnet Gry Cathinka Hjertvik Olsen. Nå er hun gift med en kanadier, og fikk derfor etternavnet Town.

Kallenavnet “Tinka” har hengt ved siden hun var 14 år. Men det velklingende navnet Tinka Town er offer for en del misforståelser.


- I et offentlig dokument stod jeg en gang karakterisert som “spillet Tinka Town”, sier hun og ler.

Tinka er høyreist, slank og blond, i likhet med sin kollega Stine Wærn. Når de to reiser rundt på messer og prater om massively multiplayer online spill, teknologi og lisensierte plattformer møter de noen ganger hevede bryn.

- Internasjonalt sett er dette en ekstremt mannsdominert bransje. Det er kanskje rundt åtte prosent kvinner på verdensbasis, forteller hun, og legger til at det i Norge er større tradisjon for flere kvinnelige spillutviklere.

Natteravner

I fjor kunne Tinka og Stine feiret 10-årsjubileum som venninner og kollegaer. Det har vært harde tak for de to gründerene gjennom Ravn Studios levetid. Tinka forteller at jobbingen har gått på bekostning av familie og det sosiale livet.

- Er det verdt det?

- Det er en utrolig deilig følelse å gjøre seg ferdig med et prosjekt, og spesielt når det blir en suksess! Men det er klart, det må jo finnes en balanse, sier hun ettertenksomt.

- Jeg føler jo noen ganger at jeg er mer gift med jobben enn mannen min, sier hun.
Tinka legger til at det ofte tar tre spill før man begynner å få en inntjening, så hun håper det er der Ravn Studio befinner seg nå.

Utfyller hverandre

Tinka og Stine er svært gode venner og kollegaer.

- Det går nærmest ikke en dag uten at vi prater sammen, forteller Tinka.

Mens Stine fungerer som daglig leder og tar seg av det administrative, jobber Tinka som kreativ leder. Hun finner nye ideer til spill, eller utformer de fantasiverdenene som allerede eksisterer.

- I “Knerten” har man jo et univers man må bygge videre på. Men her må man finne ut hva slags miljø vi ønsker på de ulike underspillene og hvilke karakterer som skal være med, utdyper hun.

For å lage spillene må de bygge opp en dramaturgi og fortellerteknikk, og de trenger både stemmer og musikere. Til nå har de hatt alt fra kjente stemmer fra barne-TV til Thoralf Maurstad som dubbere, og Aslak Hartberg fra bandet Yoga Fire og Aslak Dørum fra Dum Dum Boys har bidratt med musikk.

Pur vilje

De to spillutviklerne har forskjellige roller i Ravn Studio, men Tinka er klar på at de også har mye til felles.

- Vi har like grunnverdier, og vi utfyller hverandre godt, sier Tinka.

- Begge har vi også en innebygd stayerevne, som er svært nyttig i en slik bransje, sier hun.

I 2008 ble Ravn Studio saksøkt for å ha stjålet idé og illustrasjoner til PC-spillet ”Englekræsj”. Det ble rettsak, men Ravn Studio ble frifunnet på alle punkter. Likevel var det de som ble sittende igjen med regningen og tapt omdømme.

- Vi har hatt både oppturer og nedturer, og men vi har klart å komme oss igjennom på pur vilje, sier Tinka.

Fantasiverden

Sommeren blir i år, som de fleste andre år, tilbrakt på kontoret på Grønland. Det henger spillplakater på veggene og DS-er på kontorpultene, og en kosebamse av Ludvig i Flåklypa sitter og blomstrer i en stol.

- Jeg kan ikke huske sist jeg hadde tre uker sammenhengende ferie, forteller Tinka.

Men selv om de to damene skulle få tatt seg ferie, går mye av tankene til jobb for det.

- Mentalt er jeg jo alltid til stede på jobb, sier hun.

Da kan det være deilig å flykte inn i en fantasiverden.

- Jeg synes alle jenter burde ha en DS i veska. Selv er jeg hekta på “Bejeweled”, skyter hun inn.

- Det er en glimrende tidtrøyte!