DRAMMEN: Med sosiale mediers sterke inntreden, tar Brageteateret tak i en av vår tids store trender: Fotografiet.

Forestillingen vekker både gjenkjennelse, refleksjon – og nostalgi. Den stiller spørsmål om hvor, når og hvorfor vi knipser i vei og spør samtidig hva et fotografi egentlig er?

Det er ingen lineær fortelling publikum får servert, snarere bruddstykker av levd liv sett gjennom linsen med Drammen som bakteppe.

Liv Heløe har skrevet forestillingen, og teksten er nærmest dokumentarisk. Heløe er både dramatiker og skuespiller, og stykket er det fjerde hun har skrevet for Brageteateret.  Etter 15 år som dramatiker redebuterer hun i forestillingen som skuespiller.

Jon Tombre har sin første regijobb for Brageteateret. Tombre er kjent som en velrenommert regissør som ofte jobber i en tverrkunstnerisk form, der musikk og visuell kunst er sentrale uttrykk. Virkemidler som også brukes i denne forestillingen.

Med raske sceneskift, bruk av tekst, musikk, lyd, lys og bilder trekkes publikum inn i forestillingen.

LES OGSÅ: Øvingslokaler og akustisk scene på politikernes bord

Ikke en smal forestilling

Ifølge Tombre behøver man verken være drammenspatriot eller ha spesiell utdannelse for å ha glede av den.

– Jeg mener «Drammen Obscura» ikke er en smal forestilling for spesielt interesserte.

– Den er filosofisk, og du behøver faktisk ikke skjønne alt! Den passer for alle som er nysgjerrig. Det skal være gøy, sier han.

Brageteateret er kjent for å gi publikum sanselige opplevelser. Denne forestillingen er intet unntak. Her blandes ny og gammel teknologi, og som publikum inviteres du inn i en enorm svart boks, som skal forestille verdens første kamera; Camera Obscura.

For anledningen er amfiet tatt bort inne i teatersalen. Publikum, 60 i tallet, sitter i en hesteskoformasjon på samme nivå som skuespillerne.

Gamle og nye sort/hvitt bilder og film med gammel koloritt vises på fire store skjermer som dekker hele rommet.

Forestillingen har seks skuespillere, tre menn og tre kvinner. Huy Le Vo og Joseph Angyal er lokale. Sistnevnte står i tillegg for flere musikalske innslag på fiolin og cello.

LES OGSÅ: Alle ville fly med Peter Pan i kveld

Menneskehav

Ett av bildene som brukes i forestillingen er tatt av fotograf Harry Sønstrød. Det viser 30.000 drammensere som møtte opp i forbindelse med åpningen av St. Halvardsbrønnen på Bragernes torg i 1952.

Pia og Arild Sønstrød var blant publikum under premieren, og mente forestillingen var både tankevekkende og viktig.

– Jeg synes forestillingen var kjempespennende. Den satt søkelys på betydningen av fotografiet og hva man legger i det. Og som forestillingen var inne på; det er ikke alle bilder like meningsfulle.

– Ellers var det veldig moro å se bildet som faren min tok av menneskehavet. Det var også god timing i forhold til utstillingen vår «Drammens Ansikter» på museet, sa Arild Sønstrød.

Datter og fotograf Pia Sønstrød lot seg imponere over forestillingens mange skiftninger.

– Her var det bare å åpne alle sanser, slippe inn alle inntrykk og kose seg, sa hun.

Forestillingen spilles 11 ganger, med siste forestilling søndag 25. september.

LES OGSÅ: Drammensband fra Tyskland til Union