Rampungene som plutselig tjente mer enn mor og far

Simen Auke (t.v.) og Mikkel Christiansen i Broiler kjøpte hvert sitt millionglis i form av en Audi R8 tidligere i år. Suksesstoget fortsetter å rulle og drammensduoen har nå inngått en avtale om fast månedslønn.

Simen Auke (t.v.) og Mikkel Christiansen i Broiler kjøpte hvert sitt millionglis i form av en Audi R8 tidligere i år. Suksesstoget fortsetter å rulle og drammensduoen har nå inngått en avtale om fast månedslønn. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Dette er historien om hvordan to rampunger plutselig tjente mer enn mor og far. Og det på en jobb som bare er gøy.

DEL

DRAMMEN/OSLO: Mikkel Christiansen ankommer kafeen Kolonihagen på Oslos beste vestkant med bandasjert hånd. I hans verden er hver dag et eventyr. Og dagen i forveien var helt vanlig i så måte. Denne gangen etterfulgt av fysiske spor i form av en bandasjert hånd.

Om den er brukket? Tvilsomt, men vanskelig å vite. Christiansen har nemlig ikke tatt røntgen. Lege oppsøker han aldri. Så han dro til apoteket, kjøpte det nødvendige og bandasjerte hånden selv.

– Jeg tror veldig på at kroppen heler seg selv. Jeg tar aldri paracet, men har heller aldri vondt i hodet.

Vi var skikkelig bølleunger

Gjør-det-selv-holdningen er ikke å anbefale hva liv og helse angår. Men for musikkduoen Broiler, som ble dannet i 2011, har den gjennomsyret alt. Resultatene har vært ekstremt sterke.

LES OGSÅ: Disse spilles mest på Spotify

Singelen «Wild Eyes» er landets mest populære låt for øyeblikket. Da Spotify denne uken oppsummerte året var Broiler årets mest spilte norske artist. Mikkel & Simen slo Nico & Vinz.

Duoen som i år klatret helt opp til fjerdeplass på den amerikanske Billboard-listen måtte altså ta til takke med andreplassen i sitt eget hjemland.

La oss spole tilbake til 90-tallet og norsk forstadsoppvekst. Mikkel Christiansen og Simen Auke bor vis-à-vis hverandre i Bødalen, Røyken kommune. De finner tonen i en felles glede over alt som er galt, særlig det som involverer tagging og kinaputter, senere utvidet til å inkludere trimmede mopeder.

– Vi var skikkelig bølleunger, sier Auke.

– Bølleunger, men ikke problembarn, sier Christiansen.

Barndomskompisene vokser opp uten å glemme de barnlige gleder. Begge får hver sin skjebnesvangre gave tidlig i tenårene. Man skulle kanskje trodd den kom fra oven, men for Simen Auke var frokostblandingen fra Nesquick selve katalysatoren.

– Det fulgte med et musikkprogram i pakken. Og det var jo veldig gøy å holde på med. Og jeg fikk et program av onkel. Det var lett å holde på med, sier Christiansen.

Simen Auke skulle egentlig bli automatiker, men siste året på videregående gikk det langt mer tid på musikk enn skolearbeid.

LES OGSÅ: Broiler mest pop på Spotify i 2014

– Nå er musikken der jeg alltid kommer til å være. Enten ved å lage musikk selv eller ved å hjelpe andre artister.

Det er ikke så rart når man tjener mer penger enn mor og far på musikken

Mikkel Christiansen husker ikke hva han egentlig ville bli. Men minnet fra sisteåret på videregående er sittende i kantinen med headset. Det året var han kun til stede i tre mattetimer. Men han sto i alle fag og kom seg gjennom salg- og servicelinjen.

– Jeg satt i kantinen for å være halvveis til stede på skolen. Da lagde jeg musikk.

– Det er ikke så rart når man tjener mer penger enn mor og far på musikken, sier Auke.

LES OGSÅ: Broiler slipper ny låt med svensk MGP-stjerne

Begge tjente gode penger som russelåtkomponister før Broiler ble skapt ved en tilfeldighet. I den utvidede kompisgjengen hadde de for vane å arrangere temafester. Temaet kunne være alt fra Russland til Mjøndalen.

Mikkel og Simen lagde låt hver gang. YouTube-videoen til «Møndarn» spredte seg imidlertid raskt utenfor vennekretsen. September 2011 var derfor DJ Broiler en realitet.

Vulgære norske tekster, ispedd masse humor, i den elektroniske musikksjangeren hardstyle viste seg å være en suksessoppskrift.

I fjor avsluttet de dette kapittelet da «Vannski» gikk helt til topps på VG-lista. Målet var enda større: Prefikset DJ er borte fra navnet. Tekstene er på engelsk. Sjangeren nærmere internasjonale stjerner som Avicii, men fortsatt innenfor elektronisk musikk.

LES OGSÅ: Broiler-Mikkel mistet lappen

Hele verden skal bli et marked for Broiler.

Å leve rockestjernelivet, det kan vi ikke gjøre

Begge står oppført med en inntekt på rundt millionen i skattelistene for 2013.

Suksessen har kommet raskt og voldsomt. De kjøpte seg hver sin Audi R8, biler som koster godt over millionen. Men penger kan bli som dugg på brilleglass. Det trenger ikke Broiler som er avhengig av å se framover.

Sammen med managerne Christoffer Huse og Trond Opsahl i Sky Agency har de utformet en plan. Fra nyttår skal de få utbetalt fast månedslønn. Og de skal investere i leiligheter.

– Vi brukte så mye penger på bilene. Så ja, vi trenger betingelser, sier Auke.

LES OGSÅ: Privat Broiler-fest solgt for 64.000

– Å leve rockestjernelivet, det kan vi ikke gjøre. Da varer vi ikke.

– Vi er kreative og kulturelle mennesker. Det krasjer med økonomisk tankegang, sier Christiansen.

Huse og Opsahl oppdaget drammenserne tidlig i karrieren. Da Auke/Christiansen spilte på skoleball og russefester, så de en framtid få andre ville spådd.

– Folk lo av dem, men det er veldig moro at de får avkastning nå. De har lagt ned utrolig mye arbeid i dette, sier Auke.

Mikkel Christiansen har bygget seg opp en stor tilhengerskare på sosiale medier. Bare på Instagram har han 58.000 følgere. Snart lanserer han egen smykkekolleksjon. Mye jobb betyr mye moro.

– Det hjelper at musikken ikke bare er en hobby. Jeg er ute på eventyr hver dag og legger meg nesten aldri før nærmere seks om morgenen, sier han.

Han har alltid vært en rastløs person som ikke klarer å sitte stille og spille TV-spill. I stedet må han ut og finne på sprell, akkurat som i barndommen.

LES OGSÅ: Broiler: – Gøy når det går bra

Men det hele har en funksjon. Eventyrene gjør at de musikalske ideene ramler inn.

– Jeg lader opp hele dagen. Så jobber jeg med musikken fra tre til seks om natten, sånn fungerer jeg best. Når jeg våkner har jeg PC-en ved siden av. Da får jeg ned ideene som har kvernet gjennom natten.

Selv bor han på Bragernes og har funnet byens billigste og beste restaurant. Nå betaler han nemlig en venninne i nabolaget for å bringe hjemmelaget middag på døren hver dag.

Vi har klart å ta oss forbi janteloven, sier Simen Auke. Deres siste singel, «For you», er et samarbeid med den svenske finalisten i den internasjonale Eurovision-finalen i Norge i 2010, Anna Bergendahl.

LES OGSÅ: Broilers mål: Eksportvare som fisk og olje

Jeg er ute på eventyr hver dag og legger meg nesten aldri før nærmere seks om morgenen

Suksessen med den forrige «Wild Eyes», åpner nå dører ute i Europa.

Hyggelig for Mikkel Christiansen som kaller seg selv en overpositiv person. Som da han en gang ville kjøre hjem bilen som da bare hadde tre fungerende hjul.

– De andre ville ringe Falken, men jeg ville prøve å få bilen hjem.

Akkurat dette er vel heller ikke et eksempel til etterfølgelse. Men Mikkel Christiansen har et viktig råd til den som store ambisjoner.

– Man vet aldri hva som fungerer, man må bare teste. Det er viktig å se mulighetene i alle ting.

– Men gikk det bra å kjøre bilen hjem med bare tre fungerende hjul?

– Nei.

– Måtte dere ringe Falken?

– Ja.

Men hjulene ruller fortsatt for Broiler.

LES OGSÅ: Se den elleville Broiler-parodien

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et kulturarrangement du ønsker å dele i Drammens Tidende

Artikkeltags