Tar viser av Sanger-Hans til scenen

Ny forestilling: Stein Lunde fant for flere tiår siden Hans Aleksander Hansen dikt i avisene i Drammen. Han satte melodier til diktene. Nå har han laget en hel forestilling med Sanger-Hans verk: Forbryter uten brekkjern".

Ny forestilling: Stein Lunde fant for flere tiår siden Hans Aleksander Hansen dikt i avisene i Drammen. Han satte melodier til diktene. Nå har han laget en hel forestilling med Sanger-Hans verk: Forbryter uten brekkjern". Foto:

Drammenseren Stein Lunde er mest kjent for sine barneforestillinger. Nå tar han et stort sprang med en egen voksenforstilling med viser basert på Hans Aleksander Hansens dikt til scenen.

DEL

– Jeg har alltid hatt et ønske om å gjøre noe mer med diktene til Hans Aleksander Hansen, Sanger-Hans, som jeg lagde allerede for flere tiår siden i det aktive miljøet i viseklubben Capodasten i Drammen, sier Stein Lunde (70), som har kalt sin forestilling på Studioscenen 9. februar for «Forbryter uten brekkjern».

Løsgjengerviser

– Det er viktig at yngre generasjoner oppdager diktene til løsgjengeren Hans Aleksander Hansen. Derfor har jeg laget forstillingen, sier han.

Hans Alexander Hansen bodde i Grønland 42. Huset var et lite murhus ved opplagstomta for plank. Naboene mente det ble vel mye festing i murbygningen, særlig når det hendte at de tømte hjemmebrentapparatet som broren hadde rigget til i kjøkkenet, til hverdags.

Han debuterte i 1964 med diktsamlingen «Løsgjengerviser». Hans talent for det skrevne ord førte til fire diktsamlinger og bøker.
Sin kjærlighet til Drammen kom til syne i mange dikt.

Løsgjengerloven kvalifiserte til fengselsstraffer. Som 20-åring ble Hans Aleksander Hansen dømt til 11 år på Botsfengselet, 24 år gammel endte han på Opstad på Jæren. Hans prosa og dikt om livet bak murene ble brukt i debatten for mer humane lover.

Fant diktene i avisene

– Som ung visesanger med sterkt sosialt engasjement og medlemskap i viseklubben Capodasten i Drammen, lette jeg etter tekster jeg kunne sette melodier til.

– I Drammensavisene fant jeg diktene til Hans Aleksander Hansen – stramme i formen og ofte med en overraskende og humoristisk avslutning. Disse sangene ble litt av min signatur som visesanger, forteller Lunde.

Stengte folk inne

– Da jeg etter mange år begynte å arbeide med dette stoffet igjen, ble jeg mer opptatt av den sosiale sammenhengen diktene var skrevet i. Hva var bakgrunnen for at samfunnet i over 50 år kunne akseptere at mennesker i år etter år ble stengt inne, pga. alkoholisme og sosial nød? Mot slutten av arbeidsprosessen meldte flere spørsmål seg: Finnes denne tankegangen fremdeles, og eventuelt hvordan gir den seg utslag i dag?

I et gjennomregulert samfunn basert på humanistiske ideer kan det være en tynn linje mellom god omsorg og utilbørlig kontroll. Spesielt når vi plasserer folk i rom hvor de ikke ønsker å være, og det handler om mennesker som ikke evner å rope høyt. La oss være på være på vakt slik at historien ikke gjentar seg, understreker Lunde.

Lundes forestilling handler om løsgjengerloven, Opstad tvangsarbeidshus og Hans Aleksander Hansens liv og diktning.

Selv om «Forbryter uten brekkjern» har et alvorlig tema, er forestillingen, i likhet med Hans Aleksander Hansens dikting, full av humor og overraskende poenger, heter det.

Forestillingen til Stein Lunde er støttet av Stiftelsen Fritt Ord, Buskerud fylkeskommune og Drammen kommune og skal ut på turne etter premieren i Drammens Teater.

Artikkeltags