Drammen: Helt inntil veien, gjennom en jernport og mellom et hus og en teglsteinsgarasje åpner det seg en liten oase på Brakerøya.

Plutselig dukker det opp en velstelt hage med friske blomster og landlig atmosfære.

– Jeg ble født her i huset i 1929, forteller Arne Svendsen etter å ha ønsket velkommen til det hvite huset i Tomineborgveien. Og siden har han blitt boende her.

I et snaut år flyttet han ut av huset til fordel for å bo på Grønland, men det funket ikke. Det var feil side av elva for en ekte brakerøyagutt.

– Faren min ble også født her i huset. Han ble født i 1902, ikke så lenge etter at huset ble bygd, forteller han.

Sjekk våre sommersider her

Nærhet

Brakerøya har forandret seg mye opp igjennom årene. Ikke minst er det blitt mer trafikk og mer støy. Byggingen av motorveibrua på 70-tallet førte til store forandringer på Brakerøya. 222 husstander måtte flytte for å få plass til brua.

– Vi hadde jo helst sett at det ble tunnel vi da. Men den nye motorveibrua har bedre skjerming mot støy enn tidligere, sier Svendsen.

Han klager ikke. Han trives i barndomshjemmet, og Svendsen trives på Brakerøya.

Her har Arne og kona Aase det de trenger. De har kort vei til CC, som for øvrig var et av landets første og største kjøpesentre da det åpnet.

I tillegg bor de nære både sentrum av Drammen og togstasjonen på Brakerøya. Det er egentlig noe av det beste med Brakerøya, synes ekteparet.

– Også er det veldig usjenert her, smiler Aase Svendsen og viser til hagen deres.

LES OGSÅ: I love Krok

Ro i sjelen

På en spasertur i området peker Arne Svendsen på flotte Fjellheim gård fra 1870. Bygget er tegnet av arkitekt Emil Victor Langlet, som også tegnet Drammens Teater.

– Tyskerne tok Fjellheim skole under krigen, så jeg gikk på skole her, forteller Svendsen og tilføyer at Oscar 2. visstnok overnattet på Fjellheim gård i sin tid.

Vi spaserer videre nedover mot elva. Som barn badet Svendsen mye langs elvebredden. Vannet var fint og reint og badeplassen var mange og idylliske.

– Holmen var liksom «vår» badeplass, sier brakerøyagutten.

Ekteparet tar seg ofte gåturer i den nedre delen av elveparken. Her er det grønt og frodig og ikke så folksomt som nærmere byen.

Det har ikke blitt noe bading i elva så langt i år, men sommeren er ennå ung. Arne Svendsen ser ikke helt bort i fra at det kan bli en dukkert i igjen i år.

Sjekk badetemperaturene i distriktet her

LES OGSÅ OM SANKTHANSFESTEN PÅ HOLMENOKKEN