Det begynte i 2009 etter initiativ fra Rita Havikhagen Horgen i Kreaktiv. Seks år senere er «Kunst Elva Rundt» ikke bare blitt en godt etablert tradisjon, den er også svært godt besøkt.

Seks år etter debutåret var det i går duket for 2015-utgaven av begivenheten som omkranser Drammenselva med foto, akryl og oljemaleri (for å nevne noe).

– Jeg startet å male helt tilfeldig i 2011. Og vet du, da åpnet verden seg for meg, sier Anita Bjørbekk. Siden da har hun fått stilt ut bildene sine i, blant andre smekre byer, Roma, Bologna og Monaco.

LES OGSÅ: Norges lengste kunstutstilling

76 kvinnelige kunstnere

Da hun i går deltok på «Kunst Elva Rundt», kunne hun legge til en ny, lekker by på CV-en. Hele 88 kunstnere hadde fått plass på årets utstilling. Av disse var hele 76 kvinner, noe som gir en kvinneandel på hele 86 prosent.

– For meg er maling terapi. Og der tror jeg det er flest kvinner som er, hvis du skjønner hva jeg mener. Jeg tror vi damer trenger litt terapi, sier Bjørbekk.

Litt nærmere Ypsilon finner vi kunsthåndverker Elsy Gjengår Berg. Hun vet ikke hvorfor kvinnene utgjør et såpass sterkt overtall i denne sammenhengen.

– Nei, men det er mange damer som har dette som hobby, sier hun.

Selv fikk hennes redesignede lysekroner mange beundrende blikk fra forbipasserende.

– Inspirasjonen til disse kommer fra Sør-Afrika, der de er veldig bra på redesign, sier Gjengår Berg.

Hun bruker blant annet blikkbokser, knapper og perler til å lage lysekronene.

LES OGSÅ: Skaper kunst på låven

Satser fullt på kunst

Trønderen flyttet til Drammen for sju år siden. Hun har jobbet på kontor i 35 år, og hatt kunsten som hobby i 15 år. Etter nedgangstider i bransjen, har hun de siste tre månedene stått uten jobb.

– Derfor har jeg bestemt meg for at jeg vil prøve å satse på dette en periode, sier hun.

– Kanskje kvinner er mer kreative, sier Enver Gashi. Han er opprinnelig fra Kosovo, bosatt i Larvik og har flere kurs på Kreaktiv i Drammen.

– Av dem som har kunst som hobby, finner du i alle fall nesten bare damer, sier han.

I går bidro han til at mannsandelen var oppe i 14 prosent. I stedet for å komme med ferdig produserte kunstverk, malte han bildene på stedet, til glede for utendørsgalleriets gjester.

– Dette er bare lek. Derfor tenker jeg ikke salg når jeg lager det. Noe blir bra, noe blir ikke, sier Gashi.

LES OGSÅ: Har du sett den nye dama i byen?