OSLO: Lier-kunstnerens maleriske minner fra Hardangervidda tar seg godt ut mot hvite vegger og marmorgulv i det nyåpnede galleriet. I hjertet av Oslo, med Oslo Nye som nærmeste nabo.

– Fra mitt lille atelier var det en utrolig følelse å se bildene med så mye lys og luft rundt seg, sier Eva Solheim.

ETTERSPURT

Eva Solheim stilte ut der for to år siden, den gang galleriet holdt til i noe mer beskjedne lokaler i Frognerveien. Men interessen var stor. Da utstillingen var over, var det bare to-tre bilder igjen. Blant de 28 maleriene er det også noen i formatet 150 x 150 centimeter.

– Jeg malte et til Kunst rett Vest-utstillingen i Slambassenget. Det var så moro at jeg måtte fortsette. Men dette er absolutt maks størrelsen for trappen ned fra mitt atelier, sier Eva Solheim og ser seg rundt i det 700 kvadratmeter store lokalet med store vinduer mot travle Rosenkrantz gate.

PÅ VIDDA

Temaet er stadig Hardangervidda. Fra de rolige horisonter har hun beveget seg over på vestsiden, mot Hardangerjøkulen og bratte fjellsider.

– Det er det som er så utrolig spennende med Hardangervidda, landskapet er så variert. Og publikum kjenner seg igjen, mange har et forhold til Vidda, sier Eva Solheim.

– Og ikke bare nikkersadelen. Også unge mennesker kjenner seg igjen i dette landskapet. Da jeg monterte utstillingen, kom en far sammen med sin datter i 20-årsalderen. Hun spurte faren om hun ikke kunne få forskudd på arv, så hun kunne kjøpe et av bildene. Like etter kom en eldre dame. Også hun ville kjøpe et maleri, smiler den alltid like blide kunstneren.

BANKHVELV

Gallerist Harald Kjeldaas drev i flere år Galleri Bragernes i Drammen før han flagget ut til hovedstaden. Der har han hatt flere adresser før han 6. mars kunne åpne i lokalene som i sin tid huset Oslo-avdelingen til Vestlandsbanken.
Blant de 1200 kvadratmeterne han disponerer i bygningen, hører også et bankhvelv.

– Vi har skuddsikre glass også, dette må vel være Norges tryggeste galleri, sier han.

Eva Solheim skal dele de 700 kvadratmeterne med bildehuggeren Fredrik K.B. og hans karakteristiske skulpturer i granitt.

– Det blir spennende å stille ut sammen med en bildehugger. Her blir det granitt på gulvet og Hardangervidda på veggene, det blir en god miks, sier Eva Solheim.
Utstillingen åpnet 8. november og varer til 30. november.