Det 800 kvadratmeter store Soria Moria-slottet, som ble åpnet i forrige uke, består av 18 tablåer med tilsammen 12 eventyr. Publikum fraktes sittende i datastyrte vogner på en ni minutter lang rundtur i den norske eventyrverdenen til 20 millioner kroner. Fortellerstemmen, Toralv Maurstad, leser eventyrene underveis.

Skog fra Ål

Bakgrunnene og dekorasjonene i tablåene har Jan Fekjan og Tor Einar Evju laget. Ole Reidar Lågrinn, fra Lågrinn Zoologiske Preparasjon, har preparert busker og trær, som er hentet fra skog i Ål. Disse er kjemibehandlet, og de største er 4,5 meter høye. Dette er første gangen denne typen preparasjon er benyttet i Norge, og det har aldri før vært gjort på så store dimensjoner.

Samarbeid i 15 år

Jan Fekjan og Tor Einar Evju har samarbeidet med Ivo Caprino i 15 år.
- Det begynte for nøyaktig 15 år siden med Grotten i Hunderfossen, forteller Fekjan. - Vi har jobbet en del for Zoologisk museum, og det var der Ivo Caprino så arbeidene første gang. Siden er det blitt flere samarbeidsprosjekter, blant annet på Hunderfossen og på Nordkapp.
- Evju og jeg har vært med Caprino på Eventyrslottet helt fra idéen ble lansert og til byggingen av modellen. Vi har malt fjellkulisser og patinert hus, mens Ole Reidar Lågrinn har stått for vegetasjonen, forteller Fekjan.
Eventyrslottet strekker seg hele 37 meter over bakken, og 200 kilo gullglitter sørger for at Soria Moria-slottet skinner i solskinnet med sitt gullforgylte tak.