Gå til sidens hovedinnhold

Feirer olsok med gamle tradisjoner

Artikkelen er over 11 år gammel

I morgen skal Fiskum gamle kirke vekkes av middelalder og gregorianske toner.

ØVRE EIKER: De har øvd og øvd, de rundt 30 sangfuglene som skal spre middelalderfølelser under olsokfeiringen ved Fiskum gamle kirke onsdag kveld.

– Det er en litt annerledes måte å synge på, men det blir kjempe spennende, forteller kordeltaker Toril Fuglerud fra Tranby.

Sammen med sangere fra hele Nedre Buskerud utgjør hun det sammensatte koret som skal glede publikum med gregoriansk musikk under olsokmessen.

Nyskapende feiring

Hele søndagen gikk med til øving, og koret sang så høyt og vakkert at noen turister måtte ta turen ned og se hva som foregikk i kirken som ble oppført rundt år 1200 og er bygdas eldste bygning.

Den gamle kirken er Øvre Eikers viktigste kulturminne og har vært arena for olsokmesse i mange år.

Men med gregorianske toner og matretter og kostymer fra middelalderen har kommunen, kirken, Fiskum Menighetsråd og Kulturminnerådet samarbeidet om å gjøre feiringen nyskapende.

– Målet er å gjøre gamle Fiskum kirke til et levende kulturminne og vekke til live skikkelser fra middelalderen, sier kultursjef Lidia Ivanova Myhre i Øvre Eiker kommune.

Middelalderhistorie

I tillegg til sang, mat og kos vil korets innleide læremester; komponist og musiker Trond H.F. Kverno fortelle om olsok, gregoriansk sang og middelalderhistorie.

Kommentarer til denne saken