Aino Jensens syv kvadratmeter store «Fossefall» i den nye Simrad-bygningen er blitt et kjent landemerke på Kongsberg. Det var også dette arbeidet som fikk Bergverksmuseet til å invitere Aino Jensen som sommerens utstiller. Aino Jensen har også med seg et fossefall til utstillingen på Bergverksmuseet, spennende prismekroner, glassblomster og relieff i glass og metall. Og på den grove murveggen den en fem meter lange «Sølvåren», som binder sammen fjell, vann og sølv, de tre naturens gaver som la grunnlaget for Kongsberg-samfunnet.

Debuterer

Glasskunstneren med røtter til H. C. Andersens dejlige Odense på Fyn har deltatt på en rekke kollektivutstillinger og gruppeutstillinger etter at hun ble «oppdaget» av Galleri Osebro i Porsgrunn, men det er første gang hun har separatutstilling. Det har vært lange og hektiske arbeidsdager i verkstedet på Efteløt. Hun har bodd i Sandsvær i 15 år og drevet med glass i tre år. - Jeg prøvde forskjellige kunsthåndverk, en tid drev jeg med keramikk. På et kurs i Danmark fant jeg ut at det var glass jeg ville jobbe med, sier Aino Jensen på sitt sjarmerende dansk-norsk mens hun viser rundt i utstillingen Hvitesalen og siderommet til Smeltehytta.

Gammel teknikk

Fusing heter teknikken Aino Jensen jobber med. Fusing betyr å smelte sammen, en 4000 år gammel teknikk, eldre enn glassblåsing. Aino legger glassbitene på hverandre eller i en form. På 830 grader smelter glasset sammen til en plate og former seg etter formen. Når hun vil ha fram relieff med to plater på hverandre stiller hun ovnen på 730 grader. Aino Jensen eksperimenterer også med å legge stoff mellom to glassflater for å få glasset til å boble. - Andre glasskunstnere prøver å unngå bobler, jeg kan ikke få nok bobler, smiler hun. Utstillingen på Bergverksmuseet åpner 30. juni og varer ut august.