DRAMMEN: Ølkjenneren fra Drammen velger bayer når han skal snakke om sin debutbok i øldunstende omgivelser på Dickens Pub.

– Øl er mer enn pils, det oppdaget jeg da jeg første gang smakte Aass Bock, sier han og tar en slurk av det mørke brygg.

I går feiret Aass 175-årsjubileum. Jubileet ble markert med spesialbrygg og trakk mange til sentrum.

Se bilder fra den lokale Oktoberfesten her.

20 års research

Boken Verdens klassiske øltyper er resultat av 20 års feltarbeid. Han har brukt ferier til å farte rundt i Europa. Oppsøkt ølmesser og snakket med bryggerimestere.

Resultatet er en faktabok om et 40-talls hovedtyper øl. Rikt illustrert med fotografier han selv har tatt. Utgitt på eget forlag og for egen regning.

Med bokslipp under oktoberfestivalen på Union Scene i kveld.

Øl og matkultur

Gustav Jørgensen er opptatt av kombinasjonen mat og øl, og hvilke øltyper som passer til ulike matretter.

– Øl som vin kan heve et måltid hvis kombinasjonen er riktig, sier han. Som bokkøl til dessert, ikke minst til molter.

– Det bitre i bokkølet møter det bitre i moltene, samtidig som sukkeret i moltene møter sødmen fra maltet. Og den myke kroppen til bokkølet møter den myke kroppen til krem eller is, sier han med varme i røsten.

Porter og østers

Porter og sjokoladekake er også to smaker som trives godt sammen. Og porter eller tørr stout til østers. Bayer er også et utmerket matøl, som passer til det meste.

– Unntatt wienerbrød, men hva skal man med wienerbrød når man har bayer, undrer han og tar en ny slurk av bayeren.

Bayer og Bok er Gustav Jørgensens favoritter fra Norges eldste bryggeri. Haandbryggeriet i Drammen, Nøgne Ø i Grimstad og Ægir i Flåm lager også øl i verdensklassen.

– Men det beste ølet kommer fra Belgia. Jeg har mange favoritter blant belgisk øl, alt etter situasjonen, sier den debuterende ølforfatteren.

– Jeg drømte om å bli forfatter, ikke brannmann, da jeg var liten. I en alder av 51 år debuterer jeg, legger han til.