Gutten som elsker Hollywood

3000. Carl Henrik Eilertsen elsker amerikansk film fra 1980-tallet, tiåret da han ble født. Men han har sett mer enn det. Loggen passerte 3000 filmer i mars. FOTO: ASTRID THON

3000. Carl Henrik Eilertsen elsker amerikansk film fra 1980-tallet, tiåret da han ble født. Men han har sett mer enn det. Loggen passerte 3000 filmer i mars. FOTO: ASTRID THON

Av
Artikkelen er over 13 år gammel

-Film er det store for meg, sier Carl Henrik Eilertsen (24).

DEL

Med fersk bachelorgrad i film- og fjernsynsvitenskap fra Høgskolen i Lillehammer, er han som snarest hjemme på Åmot, før han drar videre til mastergradsstudiet ved universitetet i København.
Han ser minst en kinofilm i uken. Ifølge en omhyggelig logg passerte han 3000 totalt i mars. I tillegg kommer DVD filmer, gjerne en om dagen.

FILMDOMMER. DVD-samlingen er på 700. Det er egentlig beskjedent og ganske håndterlig. I løpet av de siste seks årene har han besøkt 30 filmfestivaler – og sittet i to internasjonale juryer for Federation internationale des cine-clubs (FICC), det internasjonale filmklubbforbundet, og delt ut forbundets Don Quijote-pris i Cottbus i Tyskland og i Coimbra i Portugal.
Cottbusfestivalen viser film fra Øst-Europa. -Repertoaret var håndplukket. Det var lett å bli enige om beste film, sier han. Valget falt på "Pribehy obycejneho silvenstvi", en tragikomedie om livet i Tsjekkia av Petr Zelenka, ikke uten konfliktfylte diskusjoner med andre juryer etterpå.
- Aviskritikere hevdet at god film er den som tar stilling til det som er viktig i samfunnet, film som sparker litt. Jeg mener at filmklubbsynet går på gode historier, ikke tematikk, sier han.

69 PORTUGISISKE. I Portugal var det verre. Coimbrafestivalen er en gigantisk utpakning av landets egen filmproduksjon i alle kategorier og genrer. Etter 14 dager og 69 portugisiske filmer sprikte tremannsjuryen i alle retninger. En festivaldirektør fra Osnabrück, presidenten for det portugisiske filmforbundet og Carl Henrik, på det tidspunkt leder for filmklubben i Lillehammer, holdt alle på sitt. Fire timers argumentasjon etter frokost, og valget falt på en 17 minutter lang kortfilm.
Han er ikke henrykt over portugisisk film.
- De fleste var lavmælte produksjoner, som i Norge for 10 år siden.

ELSKER HOLLYWOOD. Det lavmælte harmonerer ikke med Carl Henriks Eilertsens filmsmak. Han leter etter helt andre ting..
- Jeg verdsetter den gode historien, sier han.
Den gode historien finner han på en mørk og reaksjonær plass hvor man ikke skulle tro at noe slikt fantes. Men det kommer an på øyet som ser.
- Hollywoodfilmen, særlig den fra 1980 årene med den klassiske "Superman", "Tilbake til fremtiden"-filmene og "Terminator". Det er mye spennende science fiction fra den tiden. Og så er jeg glad i klassisk action: "Rambo" og "Rocky", sier han og tuller ikke.
- Samtidsdramaer for sin tid, legger han til.

GLEDER SEG TIL NY ROCKY. Han innrømmer at han ble ledd av på Lillehammer hvor de fleste studentene tok avstand fra industrifilmen. Det tar han overlegent.
- De var opptatt av problemorientert film. Skulle de se noe amerikansk, så var det Jarmusch og Lynch og independentfilm, sier han og gleder seg vilt til den neste Rocky-filmen som kommer rundt nyttår.
I "Rocky Balboa" entrer bokseren som nå er i femtiårene og i pengemangel, atter ringen. Filmen er skrevet og regissert av Sylvester Stallone som også har hovedrollen og ikke lar seg sjenere av at han fylte 60 i juli.

LEKTE KRIG. Hvor ser man egentlig film på kino i Åmot? - Ingensteds. Før ble det mye reising til Sandvika. Nå er det KinoCity i Drammen, og til Oslo for å få med mangfoldet. Vika kino er toppen.
Filminteressen må imidler ha dukket opp på hjemstedet.
- Kameratene mine og jeg lekte krig. Da det dukket opp westerns på TV kunne vi identifisere oss med dem. Så dukket Arnold Schwarzenegger opp og de andre, store heltene... Filmsynet mitt har ikke forandret seg, men jeg har forflyttet meg mye. I en periode så jeg bare Hong Kong-film. Året etter var det Akira Kurosawa og kinesisk epoke- og kostymefilm. Da jeg besøkte Beijing filmskole i 2001 møtte jeg læreren til Chen Kaige (Farvel, min konkubine). Kameratene fra barndommen? De er blitt gode håndverkere.

HAR DET MORSOMT. Studiet i film- og fjernsynsvitenskap fokuserer på visuelle uttrykk i film og fjernsyn.
-Det går på estetikken, fra filmens begynnelse til nå, sier han og drar en Hotel Cæsar- analyse på sparket.
- Serien startet som typisk såpe, men er senere glidd ut og nærmer seg realityestetikken med raske klipp, action og yngre mennesker i roller som de konkurrerte seg fram til gjennom en reality-serie. Cindy er innom, hun kommer fra Idol, en annen serie i realitygenren. Estetikken fra såpeopera og reality-TV glir over i hverandre. Det går begge veier. "Big Brother" startet som reality og er på vei til å bli såpe...
- Interessant. Og dette skal du leve av i fremtiden?
- Jeg tror ikke at utdanning nødvendigvis må være springbrettet til en spesiell jobb. Utdannelse er en støtte til refleksjon, og den som vet mer enn andre har det gjerne mer moro enn dem. Film er det store for meg, sier Carl Henrik Eilertsen.

Artikkeltags