Hårfint hundeliv

<b>SANNHETENS TIME.</b> Det er ikke bare bare for Charlie og vennene å bli ribbet for vinterpelsen av hundefrisør Gro Saugerud, selv om de kanskje innerst inne vet de har godt av det. FOTO: SVEN-ERIK RØED.

<b>SANNHETENS TIME.</b> Det er ikke bare bare for Charlie og vennene å bli ribbet for vinterpelsen av hundefrisør Gro Saugerud, selv om de kanskje innerst inne vet de har godt av det. FOTO: SVEN-ERIK RØED.

Artikkelen er over 14 år gammel

Etter to harde timer på hundespa er Charlie klar for sjekkesesongen.

DEL

De hårete ørene henger slapt ned på hver sin side av det snauklipte hodet. Kroppen er snart ferdigstusset, men de buskede bartene venter fortsatt på en omgang med saksen. Charlie fra Skoger ser ut som en ribbet høne der han sitter på stålbordet, og det molefonkne uttrykket i fjeset tyder på at han er klar over det også.
Men så begynner snuten plutselig å vibrere. Det er først nå han virkelig oppdager puddelen Rikke. Hun er akkurat ferdig badet og venter på å få fønet opp piggsveisen på nabobordet. Men Charlie får ikke noe respons på blikkene sine og takler nederlaget ved kjapt å snu ryggen til igjen.
- Så du synes hun er fin, ja. Det tenkte jeg meg at du ville. Men hun er ikke for dine øyne hun, skjønner du. Rikke er for gammel for deg, sier hundefrisør Gro Saugerud, gir han et medfølende klapp på hodet og fortsetter barberingen. Charlie ser ut til å slå seg til ro med det. Han vet nok at han kommer til å være lekker som bare det før han går ut fra salongen på Gulskogen.

BYENS ENESTE. - Å kalle dette for et spa for hunder er kanskje å dra det litt langt. Men det er vel det nærmeste man kommer et hundespa i alle fall, sier Gro og gliser. Hun driver byens eneste frisørsalong for hunder på 11. året, og har full avtalebok fremover. Charlie og Rikke er nemlig langtfra de eneste firbeinte som shines og fjonges opp til våren.
I det store, åpne rommet med brokete 70 talls-belegg på gulvet og en hjemmelaget trevask ved den ene kortveggen, børstes, klippes, vaskes, fønes og styles det. Små og store lodotter kommer mer eller mindre motvillig trippende inn døren. Noen timer senere går de mer eller mindre fjonge ut igjen.
- Nå vil jo ikke jeg at det her skal virke som noe torturkammer for hunder, men det er mange lave haler som kommer ned trappen her. De aller fleste hundene synes ikke det her er så veldig stas, og hun som kommer etterpå er et skikkelig skjelvende ullteppe. Hun liker ikke å være her, men hun finner seg i det. For sånn er jo hundelivet, de må stelles.
Det var Rikke Gro snakket om en halvtimes tid før Charlies lille sjekkefremstøt. Da hun kom gående sammen med matmor Aud Jørgensen ikke lenge etterpå, ble begge to stående nederst i trappen og dra hver sin vei i lærbåndet. Det endte med at hun, Rikke altså, måtte bæres inn til Gro.
Charlie derimot, han kom sprettende og logrende inn døren en times tid før det igjen.

SPRUDLEHUND. -Han er en veldig livsglad hund. Når han møter meg i gangen når jeg kommer hjem fra jobb, blir jeg i godt humør uansett hvordan dagen har vært. Han er kanskje ikke den mest veloppdragne i klassen, men han har så godt humør, forteller matfar Finn Gundersen, smiler og avslører at han og Charlie nok ikke har så ulikt lynne.
Charlie er hos Gro og assistenten Stine Eriksen flere ganger i året for å vaskes, gres og noen ganger klippes. Egentlig skulle han bare børstes og vaskes i dag, men han har blitt så langhåret og knutene i pelsen på brystet så mange at matfar ber om full pakke. I likhet med mange av de andre kundene er matfar Gundersen og familien relativt flinke til å gre og stelle den firbente vennen sin sånn i det daglige, men kommer til hundefrisøren for å la dem ta seg av de store skippertakene.
- Vi var nok ikke helt klar over hvor mye stell en hund med så mye pels har behov for, innrømmer Finn før han overlater Charlie til frisørene.
De aller fleste går for den samme frisyren som Charlie. Det vil si kort ved ørene, og stort sett kort overalt ellers også. Det er nemlig relativt langt mellom de skikkelige jålehundene her i byen. Gro forteller at eierne stort sett er mest opptatt av hva som er praktisk og behagelig for hunden, og det synes hun er et sunt tegn.

KLAR NÅ. Det er gått drøye to timer. Alt Labetuss-håret til Charlie er sopet opp og kastet i en svart søppelsekk. Han har forgjeves forsøkt å gjemme seg vekk når Stine vasket han med aloe vera-shampo, han har gjemt halen mellom beina når Gro nappet ørehårene hans. Og han har sett lett forskrekket ut når hun stusset håret på hans edlere deler. I tillegg er halen er formklippet, barten stusset og panneluggen børstet opp i en frekk pigg.
Endelig er han ferdig og kan gå ned fra bordet. Et blikk blir sendt til nabobordet igjen, hvor Rikke står ferdigfønet med en sveis en puddelrocker fra 80-tallet trolig ville skåret av seg armen for å få. Det blir med et blikk nå også. Men Charlie tar det fint, og legger seg etter hvert til ved radiatoren. Han har nok slått seg til ro med at det er andre tisper der ute. Andre som ikke kan motstå en ferdig stylet kjekkas.

INGUNN LARSEN
ingunn.larsendt.no

Send inn tekst og bilder «

Send oss en artikkel fra et kulturarrangement du ønsker å dele i Drammens Tidende

Artikkeltags