Gå til sidens hovedinnhold

I vesterled med kitsch

Artikkelen er over 22 år gammel

Nerdrum-eleven Jan Ove Tuv (22) fra Kongsberg reiser i vesterled til Skottland for å gjeste-forelese om kitsch på universitetet i Dundee.

Han burde ha god bakgrunn for egne meninger om emnet etter tre år som elev av den selverklærte kitschmaler Odd Nerdrum. Jan Ove Tuv vil heller ikke kalle seg kunstner.
- Det er kitsch jeg lager. Se bare selv. Gravid kvinne, Mor og barn, det er kitsch, sier Jan Ove Tuv og viser fram to medbrakte litografier. Klassisk naturalistisk og med klare spor av læremesterens innflytelse. Jan Ove Tuv har også tidligere vært kitschens fanebærer. Utsendt av Odd Nerdrum for å snakke om kitsch under kulturdagene i Gøteborg. Det gikk veldig fint og han gleder seg til å møte studenter og lærere i Dundee i slutten av oktober.

Kropp og håndverk

Hva er så denne utskjelte kitschen? Jan Ove Tuv låner et av Nerdrums eksempler fra en middag i New York med medlemmer av metropolens kunstelite. - Det kunsten mangler i dag, sa Nerdrum, er det åpne tillitsfulle ansikt, hud, evighetslengsler og solnedganger. Kitsch, det er kitsch, utbrøt en kjent kurator. Vi har beveget oss vekk fra skildring av kroppen. Kitsch taler direkte til hjertet, kitsch skal forføre deg. Kitsch er opptatt av å skape det mest levende uttrykket, da må man kunne håndverket, sier Jan Ove Tuv.

Elev og lærling

Jan Ove Tuv lærer håndverket i Odd Nerdrums atelier på Uranienborg. Etter kunstlinje på folkehøyskolen i Agder oppsøkte han Nerdrum og viste noe av det han hadde laget. Nerdrum likte tydeligvis det han så, den dengang 18 år gamle Kongsberg-gutten ble tatt inn som den ene av to elever. Som motytelse for det de lærer går elevene læremesteren til hånde. Preparerer og spenner opp lerreter, står modeller. - Omtrent som en lærlingkontrakt fra 1600-tallet, bortsett fra at vi slipper å passe hestene, spøker Jan Ove.

Ser og lærer

Fram til september neste år skal Jan Ove Tuv være Nerdrums elev. Det er ikke elev-lærer forhold i den forstand at det er noen undervisning. - Vi sitter mye om kveldene og prater, men mest lærer jeg av å se og observere hvordan Nerdrum arbeider. En gang jeg holdt på med litografi mistet jeg steinen i bakken så den ble delt i to. Før jeg fikk anledning til å prøve meg igjen, var jeg med på to Nerdrum-litografier. Jeg lærte mye, mitt andre forsøk med steinen gikk mye bedre. Jeg tegner mye i perioder, det gir også klare fremskritt for malingen.

Kitschmaler

Jan Ove Tuv vil heller være kitschmaler enn kunstner. - Jeg slipper å leve opp til kunstkravene om å være innovativ, nyskapende og eksperimentell. Jeg kan tegne mor og barn uten dårlig samvittighet. Konsentrere meg om å skape det mest levende uttrykket. Hvis man lager en akademisk akt i dag, er det kitsch fordi det ikke bringer noe nytt i samtidskunsten. Kitschmaleren er ikke en del av samsfunnsdebatten slik kunsten skal være. Kitschmaleren forteller om noe, det kan være et kjærlighetsforhold eller et dødsfall.

I godt selskap

Den unge kitschmaleren fra Kongsberg har ikke noe imot å bli plassert i samme stilmessige bås som elg i solnedgang og gråtende barn. - Om det er elg i solnedgang eller Odd Nerdrums Maleriets frelser finnes det bare ett nivå. Et følelsesmessig nivå, et menneskelig nivå. Spørsmålet er hvor høyt man kan bringe dette nivået, sier Jan Ove Tuv, som føler seg i godt selskap. Søren Krøyer ble beskyldt for kitsch da han malte sin Marie på Skagen Søderstrand.

Kommentarer til denne saken