Det knirker i trappa på Fossesholm Herregård. Kathrine Kjeve, Jan Erik Hanssen og John Jakobsen skal lede oss rundt på jakt etter døde som ikke har fått ro og går igjen. Vi får høre historier om lekebiler som flyr i lufta.
- Døde barn fortsetter å leke selv om de er døde, forteller Jakobsen. Jeg grøsser.
- Det er faktisk ikke alle som skjønner at de er døde. Noen fortsetter å gjøre ting de gjorde mens de var i live, forteller han videre.
Trioen merker spøkelser på første stoppested. Jeg vil så gjerne, men merker ingenting. En kvinne lurer på om det er normalt å se ting som ikke er virkelige. Hun forteller at spøkelsene kommer og drar henne i håret på natta hvis hun ikke gir dem den oppmerksomheten de ønsker seg. Hun får bekreftet at det hun ser og opplever er helt normalt.
- Vil dere se spøkelsene, se hvor de er i rommet, kan dere tenne et stearinlys. Det vil blafre og bevege seg når spøkelset er i nærheten, forteller Kjeve.
Selv har hun stadig besøk av spøkelser som tar seg til rette, setter seg i sofaen og krever plass og oppmerksomhet forteller hun.

DEN UNGE FAMILIEN. Vi går opp på loftet i hovedbygningen. Jeg merker fortsatt ingenting. Mange av de vel 20 andre som er med på jakten merker noe. Det er til og med noen som ser spøkelser.
- Det er en familie som går igjen her. En ung prestedatter ble gravid før hun giftet seg. Det var ikke populært. Den unge kvinnen går igjen sammen med barnet sitt og barnets far, forteller John.
De skal være rundt oss nå ifølge ekspertene. Vi får vite at spøkelser bare viser seg for de som tåler det. Jeg sverger på at jeg tåler det, men jeg ser ikke så mye som snurten av så mye som en liten Casper.
- Kom hit! Merker du det? Hold meg i hendene, hvisker Jan Erik. Han er iskald på hendene, tårene triller. Vi står alene i en krok på loftet.
- Lukk øynene. Ser du henne? Merker du den gamle parfymelukten, spør han. Men nei, jeg merker ingenting, annet enn healerens iskalde hender og skjelvende pust.
Den unge kvinnen står visst og ser på oss. Hun ønsker oppmerksomhet, det er derfor hun er her.
Vil det ikke være rimelig å tro at et spøkelse som ønsker seg oppmerksomhet vil vise seg for en journalist?
ANNE LOVISE DIRDAL-SILLE
anne.lovise.dirdal-silledt.no